Matematik

Trunkering af brøker som giver pi

01. april 2023 af Louisepac - Niveau: A-niveau

Hvordan kan man bevise at tallet pi er tæt på 22/7 ved at bruge brøker ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2023 af SuneChr

Beregn den numeriske forskel
|\pi -\frac{22}{7}|
og vurdér, om forskellen er "langt fra", "mindre langt fra", "tæt på", "meget tæt på".
En bedre rational tilnærmelse til π er 355/113 .
Prøv tilsvarende at finde den numeriske forskel.


Svar #2
01. april 2023 af Louisepac

Men det er ikke et logisk svar. Du antager allerede at du kender værdien.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2023 af SuneChr

Der findes flere metoder til at tilnærme π et rationalt tal.
Den bedste brøk, hvor tæller og nævner begge er trecifret, er 355/113 .
π kan f.eks. beregnes af den uendelige række
π/4 = 1/1 - 1/3 + 1/5 - 1/7 + ...
men kræver mange led, for en god tilnærmelse.
___________
# 2  π er irrationalt og kan ikke omskrives til en brøk, et rationalt tal, men kun en tilnærmelse.
       Værdien af π ér π og intet andet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. april 2023 af Anders521

#2 Tænk inden for geometri: omkredsen af en cirkel divideret med dens diameter giver dig tallet π


Svar #5
01. april 2023 af Louisepac

Det er bare snak. Ingen af jeres svar giver noget som helst viden om hvordan man viser at det er tæt på 22/7. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
01. april 2023 af oppenede

Når 0 ≤ x ≤ 1 så svarer punkterne på grafen for funktionen  f(x) = √(1 - x2)  til en kvart cirkel med radius 1 jf. pythagoras. Dvs. buelængden er π/2, da π pr. definition er omkredsen divideret med diameter.

Derfor kan buelængeformlen for f bruges til at regne værdien af π ud.
Stamfunktionen fra buelængdeformlen er en uendelig række som med grænserne indsat er:
  \pi/2=\sum_{n=0}^\infty\frac{0.5^{2n}}{2n+1}\binom{2n}{n}

Ved at beregne tilstrækkeligt mange led af summen numerisk og gange med to, ender du med at kunne afgøre hvor præcis en approximation 22/7 er.


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. april 2023 af SuneChr

Så tæt er \pi på 22/7 udtrykt ved brøker:
| 4/1·(1/1 - 1/3 + 1/5 - 1/7 + ....) - 22/7 |


 


Skriv et svar til: Trunkering af brøker som giver pi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.