Kemi

Hvorfor oxideres alkoholer i sur opløsning?

02. april 2023 af Rumballsm - Niveau: B-niveau

Primære og sekundære alkoholer som ethanol eller propan-2-ol kan blive oxideret i vandig opløsning ved reaktion med et oxidationsmiddel som Na2Cr2O7, CrO3- eller KMnO4. Jeg ved godt at de hver især oxideres ved at afgive 2 hydrogenatomer og bliver til deres korresponderende aldehyd/keton. Men hvorfor skal det ske i en sur opløsning med svovlsyre (H2SO4)? Virker det lige så godt hvis det nu havde været en stærk base eller skal det være syre? Og helt specifikt, hvorfor har syren en betydning overhovdet? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. april 2023 af mathon

Men hvorfor skal det ske i en sur opløsning med svovlsyre (H2SO4)? Virker det lige så godt hvis det nu havde været en stærk base eller skal det være syre?

Det virker ikke i stærk base, da oxidationsmidlet derved ændres kemisk og ikke længere er det tilsatte oxidationsmiddel.
Tilsættes H2SO4 forbliver det tilsatte oxidationsmiddel intakt og SO42- oxideres ikke, da S allerede forekommer i sit højst mulige oxidationstrin (+VI).


Brugbart svar (1)

Svar #2
03. april 2023 af M2023

#0

Det skal ikke ske i sur opløsning, se denne video: https://www.youtube.com/watch?v=A2GtH0UImQ8. Jeg tror kun, at det er Na2Cr2O7, der skal bruges i sur væske.

Angående kaliumpermanganats oxidationsformer og deres farver, så prøv at se denne side: https://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_chameleon.


Brugbart svar (1)

Svar #3
04. april 2023 af mathon

                  \begin{array}{lllllll} Cr_2O{_7}^{2-} \textup{er kun stabil i sur v\ae ske}\\\\ CrO{_4}^{2-} \textup{\, er kun stabil i alkalisk eller neutral v\ae ske} \end{array}


Svar #4
08. april 2023 af Rumballsm

Mange tak for begge jeres svar, det giver bedre mening nu :)


Skriv et svar til: Hvorfor oxideres alkoholer i sur opløsning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.