Matematik

undersøgelse

27. april 2023 af Lench - Niveau: B-niveau

en undersøgelse har vist, at sammenhængen mellem det totale kvælstofindhold i vand og klorofylkoncentrationen i vandet kan beskrives ved ln(y)=1,574\cdot ln(1000)-7,948 

hvor x er det totale kvælstofindhold og y er klorofylkoncentrationen både x og y måles i \mu g/L

a, bestem klorofylkoncentrationen i vandet, når det totale kvælstofindhold er 1000\mu g/L

så indsætter jeg 1000 på x plads ln(y)=1,547\cdot ln(1000)-7,958\approx 2,924807

så skal jeg vel tag ln(y) for at få y? ln(2,924807)\approx 1,073228  passer det eller er jeg på afveje


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2023 af AMelev

Du er på afveje. For det første indgår x ikke i beskrivelsen af sammenhængen, men jeg gætter på, at der skulle stå x i stedet for 1000. 
ln(y) = ..... ⇔ y = e....., da ln og eer hinandens omvendte funktioner.

Tjek med løsning af ligningen med dit CASværktøj.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2023 af M2023

#0. Prøv at se https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2015919.

(Du Googler: Klorofyl site:studieportalen.dk).


Svar #3
27. april 2023 af Lench

ln(y)=1,547\cdot ln(1000)-7,948\approx 2,924807\Leftarrow \Rightarrow y=e^2,924807\approx 18,60 er det korrekt forstået ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2023 af AMelev

Metoden er rigtig, men jeg får ikke helt det samme som dig ved ln(y). Tjek lige igen.
Jeg får y = 15, ....
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2023 af ringstedLC

Koorekt forstået, men...

\begin{align*} \ln(y) &= 1.547\cdot \ln(1000)-7.9{\color{Red} 4}8 \\ y &= e^{1.547\cdot \ln(1000)-7.958}\approx 15.46 \end{align*}


Svar #6
27. april 2023 af Lench

Den bliver ved med at give mig resultatet 18,63. Hvilket CAS program har i brugt ? Har prøvet på geogebra og wordmat og begge steder giver den mig samme resultat.

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. april 2023 af AMelev

Se #5, Du har lavet en tastefejl ved beregning af ln(y)


Skriv et svar til: undersøgelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.