Kemi

Beregn massen af calciumiodat, der kan opløses i KIO3−opløsningen ved 40 °C.

28. april 2023 af J995 - Niveau: A-niveau

I et andet forsøg tilsættes 100 mL 0,015 m KIO3 en portion fast calciumiodat. Under omrøring indstilles ligevægten i figur 3.1 ved 40 °C. Der kan ses bort fra volumenændring. Ligevægtskonstanten er 3,7 · 10−6 m3 ved 40 °C. 


Figur 3.1: Ca(IO3)2(s) ? Ca2+(aq) + 2 IO3−(aq)

Beregn massen af calciumiodat, der kan opløses i KIO3−opløsningen ved 40 °C.


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. april 2023 af Heptan

           Ca(IO3)2(s) ? Ca2+(aq) + 2 IO3−(aq)

start              -             0               0,015 M

ligevægt         -              s                0,015 M + 2s

K = s * (0,015 M + 2s)2

hvor s er opløseligheden af calciumiodat i mol/L.


Svar #2
29. april 2023 af J995

Er det så massen jeg får eller skal jeg dividere resultatet med volumen?

Brugbart svar (1)

Svar #3
30. april 2023 af Heptan

Du får stofmængdekoncentrationen c.

c=\frac{n}{V}=\frac{m}{MV}


Svar #4
30. april 2023 af J995

er det så stofmængden jeg skal finde og derved kan jeg finde frem til massen ved hjælp af stofmængden og den molare masse og formlen: m = n*M


Svar #5
30. april 2023 af J995

ellers forstår jeg ikke hvordan man kommer frem til massen?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. april 2023 af Heptan

Korrekt


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. april 2023 af Mikkeline123

men skal man så slet ikke benytte sig af de 40 grader?


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. april 2023 af Mikkeline123

kan det passe at det gover 2,1 g?


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. april 2023 af Mikkeline123

eller giver den 0,21 g?


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. april 2023 af Heptan

#7

Man skal tjekke at ligevægtskonstantens temperatur er den samme som den aktuelle temperatur.


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. april 2023 af Mikkeline123

Det forstår jeg ikke lige helt. Hvordan gør man det?

Brugbart svar (0)

Svar #12
30. april 2023 af Heptan

#0

I et andet forsøg tilsættes 100 mL 0,015 m KIO3 en portion fast calciumiodat. Under omrøring indstilles ligevægten i figur 3.1 ved 40 °C. Der kan ses bort fra volumenændring. Ligevægtskonstanten er 3,7 · 10−6 m3 ved 40 °C


Figur 3.1: Ca(IO3)2(s) ? Ca2+(aq) + 2 IO3−(aq)

Beregn massen af calciumiodat, der kan opløses i KIO3−opløsningen ved 40 °C.


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. april 2023 af Mikkeline123

Okay. Men kan det passe at resultatet er 0,21g?

Brugbart svar (0)

Svar #14
01. maj 2023 af Heptan

Det er korrekt


Skriv et svar til: Beregn massen af calciumiodat, der kan opløses i KIO3−opløsningen ved 40 °C.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.