Dansk

Udslidt - Hjælp til analyse

24. maj 2023 af upontheabyss - Niveau: 9. klasse

Hej

Hvad symboliserer de to måger på Udslidt af H.A. Brendekilde?

Når det gælder farve symbolisme, så siger jeg, at mandens blå tøj er i kontrast med resten af maleriet og miljøet, og, på en måde, markarbejdet. Det symboliserer, at manden er død (ligesom der er en kontrast mellem liv og død) Kvinden nederdel blender nærmest ind i markens farver og symboliserer, at hun nærmest er en indgroet del af marken, og at hun 'sidder fast'. På den måde viser det måske, at den eneste måde at undslippe det hårde markarbejde er igennem døden. For ellers sidder man fast ligesom kvinden. Giver denne forklaring mening? Er usikker


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2023 af M2023


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2023 af M2023

#0. Min fortolkning...

Man ser to mennesker på en bar og ikke særlig frugtbar mark. I baggrunden et hus. Manden er fattigt klædt i snavset tøj uden srømper og ligger livløs på jorden. Han er tilsyneladende i gang med at fjerne sten fra marken, som han har båret i sit arbejdstøj (det blå forklæde), og som nu er faldet ud på jorden. Det kan tyde på, at han og konen netop har fået tildelt marken, ellers ville stenene være ryddet for længst, og de ville være i gang med at pløje og så. Manglen på husdyr tyder på fattigdom (der er ingen køer på græs). Det faktum, at de har et hus og ikke en gård, tyder på at det er et husmands-par (fattige bønder) ikke et gårdmands-par (middelstands-bønder). De er dog ikke daglejere, da disse havde endnu mindre jord.

Kvinden er bøjet over sin mand og råber i fortvivlelse. De er alene i et øde landskab. Skyerne og manglen på skygger giver en dyster stemning. Billedet tyder på ensomhed, nød og social uretfærdighed. Farverne er grålige og brune på nær kvindens trøje som er rød, hvilket fremhæver hende i billedet. 

Man kan eventuelt sammenligne med det følgende billede, der er mere idyllisk og viser livet på en gård. Gården er vist mere fremtrædende, da det var noget ejerne var stolte af. Mændene sliber leer til at slå græs om sommeren. Der er mere grønt end på det foregående billede. Man aner også husdyr i baggrunden.


Skriv et svar til: Udslidt - Hjælp til analyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.