Matematik

Kombinatorik

29. juni 2023 af 23årgammeltmenneske - Niveau: C-niveau

Jeg forstår ikke helt, hvad denne opgave går ud:

I poker kaldes det for fuldt hus, hvis man får tre ens og to ens. Der uddeles fem kort fra 
et kortspil med 52 kort (ingen jokere). 
a) På hvor mange måder kan man få fuldt hus? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. juni 2023 af ringstedLC

Et kortspil består af 4 kulører á 13 kort.

Du skal beregne på hvormange måder hånden "fuldt hus" kan fås.


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. juni 2023 af Sveppalyf (Slettet)

Vi kan starte med at beregne hvor mange måder vi kan sammensætte tre ens på:

Der er 13 værdier at vælge mellem (esser, toere, treere osv.). Når vi har valgt en værdi, kan vi så vælge hvilke 3 kulører de tre ens skal bestå af. At vælge 3 ud af 4 kulører svarer til at man udelader en enkelt kulør, dvs. at det kan gøres på 4 forskellige måder. Eller K(4,3) = 4 om du vil.

Tre ens kan altså sammensættes på 13 * 4 måder.

Nu skal vi så føje et par til. Den værdi vi valgte til vores tre ens kan vi ikke bruge til vores par. (Der er nemlig nu kun ét kort tilbage i bunken med den værdi.). Vi har altså 12 værdier er vælge imellem til vores par.

Når vi har valgt en værdi til vores par, så skal vi bestemme hvilke 2 kulører parret skal bestå af. Der er 4 kulører at vælge mellem, så de 2 kulører kan sammesættes på K(4,2) = 6 måder.

Vi kan altså sammensætte tre ens og et par på 13*4*12*6 = 3744 måder.


Skriv et svar til: Kombinatorik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.