Matematik

Eksponentielle funktioner

06. august 2023 af MacbookM - Niveau: B-niveau

Er der nogen som ved hvad dette betyder?

"angiv i den forbindelse hvilke mængder konstanterne a og b tilhører (altså hvilke tal er tilladte på a’s og b’s plads i forskriften)."


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. august 2023 af oppenede

a og b skal tilhører de mængder som det fremgår af jeres definition af en eksponentiel funktion.

Formentlig har i sagt at en funktion er eksponentiel hvis der gælder:
 f(x) = bax , a>0, b>0

i så fald skal både a og b tilhøre mængden ]0;∞[


Svar #2
06. august 2023 af MacbookM

Så det du mener er, at a kan aldrig være 0, og b hellere ikke kan? Kan konstanterne a og b godt være minus, eller skal de altid være > 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. august 2023 af oppenede

Det kommer an på hvilken definition din lærer har valgt for en eksponentiel funktion. Hvis værdien af b er negativ har man stadig en additiv-procentvis vækst, så man kan godt lade det være tilladt.


Svar #4
06. august 2023 af MacbookM

Det er matematik B HHX


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. august 2023 af SuneChr

y = bax
Hovedreglen må være, at ligningen skal være "logaritmevenlig" indenfor de reelle tal:
y = bax   ⇔   log y = log (bax)   ⇔   log y = log b  +  x·log a
Her skal, ifølge definitionsmængden for logaritmefunktionen, a, b og y  alle være positive  men  x ∈ R
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. august 2023 af Eksperimentalfysikeren

b kan være negativ, hvilket bevirker, at y er negativ. Man kan så ikke tage logaritmen, men kan kan i stedet benytte log(-y) = log(-b) + x·log(a). Derimod skal a være positiv.

Specialtilfældet b=0 kan også accepteres, men det giver y=0, hvilket normalt ikke er interessant. Man kan tegne en serie kurver for forskellige værdier af b. Her kan b=0 også have en kurve, der så er sammenfaldende med x-aksen


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. august 2023 af TorbenSchmidt

Den sætning du har givet, beder om at specificere hvilke værdier (tal) konstanterne "a" og "b" kan have i den sammenhæng, hvor en ligning eller en formel bruger dem. Det betyder, at du skal angive hvilke tal der er tilladte at bruge som værdier for "a" og "b" i den pågældende formel eller ligning. Dette gør det klart, hvilket område af værdier konstanterne kan tage for at give mening i den kontekst, hvor de anvendes.


Skriv et svar til: Eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.