Kemi

Hvor meget ammoniak kan der dannes ved 3,85 g H2 og 30,2 g N2?

28. august kl. 15:10 af carolunte - Niveau: B-niveau

Hej alle.

Jeg har fået reaktionen: N+ 3H2  \rightarrow 2NH3

Jeg skal beregne den masse af ammoniak, der maksimalt kan dannes ved reaktion mellem 3,85 g H2 og 30,2 g N2.

Når jeg regner stofmængderne ud, får jeg n(2H2)=1,910 mol og n(N2)=1,078 mol. Derfor tænker jeg, at dinitrogen er den begrænsende faktor. Forholdet mellem dinitrogen og ammoniak er 1:2, så jeg har sagt, at n(2NH3)=2,156 mol. Når jeg så beregner massen for ammoniak, får jeg det til 36,72 g, hvilket jeg ikke tænker giver mening, når der kun er ca. 34 g på reaktantsiden.

Er der nogen, der kan hjælpe mig med at få det til at give mening?:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august kl. 15:53 af mathon

Hydrogen er den begrænsende faktor.

.

                         \small \small \small \begin{array}{|l|c|c|c|c|c|c|}\hline &N_2&+&3H_2&\rightarrow &2NH_3\\\hline \textup{masse}/\textup{g}&30.2&&3.85&&{\color{Red} 21.68}\\\hline\textup{molmasse}/\mathrm{\frac{g}{mol}}&28.014&&2.0158&&17.0307\\ \hline \textup{antal mol}&1.07803&&1.90991&&1.27327\\\hline \textup{koefficienter}&1&&3&&2\\\hline \end{array}


Svar #2
28. august kl. 17:24 af carolunte

#1

Hydrogen er den begrænsende faktor.

Hvordan kan det være, når antallet af mol er lavest ved dinitrogen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august kl. 18:33 af mathon

Der skal bruges 3 mol H2 for hver ét mol N2.


Svar #4
28. august kl. 23:33 af carolunte

#3

Der skal bruges 3 mol H2 for hver ét mol N2.

Ah okay, det giver mening!:) Giver det så mening at skrive at forholdet mellem H2 og NH3 er 3:2, så man derfor beregner stofmængden af NH3 ved at sige  2/3*1,910=1,273 ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august kl. 07:44 af mathon

Ja da!


Skriv et svar til: Hvor meget ammoniak kan der dannes ved 3,85 g H2 og 30,2 g N2?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.