Fysik

Serie-og parallelforbindelser samt spændingskilde

18. september kl. 16:37 af upontheabyss - Niveau: C-niveau

Hej

Hvis man har en spændingskilde og nogle resitorer i serieforbindelse så er spændingsfaldet over resistorene ikke det samme (fx 18 V ved den ene, og 12 V ved den anden). I en serieforbindelse er strømstyrken over resistorene konstant. Er det rigtigt forstået?

I en parallelforbindelse, med flere resistorer, og en spændingskilde, så er spændingsfaldet over resistorene det samme, men strømstyrken er ikke det samme (fx 4 A ved den ene og 3 A ved den anden)

Hvis man dog har flere spændingskilder (fx 2 batterier der leverer 6 V og 4,5 A), og de forbindes i serieforbindelse, så er spændingsforskellen over et komponent det dobbelte (6*2=12 V) men strømstyrken er det 4,5 A. 

Hvis man forbinder flere spændingskilder i parallelforbindelse (igen 2 batterier der leverer 6 V og 4,5 A) så vil spændingen være 6 V, og strømstyrken 4,5*2=9 A

Er dette korrekt forstået???

Hvis man skulle lave en sammenkobling af batterier (eller solceller), får man så ikke mest ud af dem, ved at lave en seriekobling????????????????????????????????????????????????????????????????????+


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september kl. 17:55 af peter lind

Det er rigtigt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. september kl. 18:27 af ringstedLC

#0

Hvis man har en spændingskilde og nogle resitorer i serieforbindelse så er spændingsfaldet over resistorene ikke det samme (fx 18 V ved den ene, og 12 V ved den anden). I en serieforbindelse er strømstyrken over resistorene konstant. Er det rigtigt forstået?

Korrekt, hvis resistorerne har forskellige værdier.

Strømstyrken igennem resistorerne er den samme. Om den er konstant afhænger af spændingskilden; hvis den svinger, så svinger strømmen også.


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. september kl. 18:40 af ringstedLC

#0

I en parallelforbindelse, med flere resistorer, og en spændingskilde, så er spændingsfaldet over resistorene det samme, men strømstyrken er ikke det samme (fx 4 A ved den ene og 3 A ved den anden)

Hvis man dog har flere spændingskilder (fx 2 batterier der leverer 6 V og 4,5 A), og de forbindes i serieforbindelse, så er spændingsforskellen over et komponent det dobbelte (6*2=12 V) men strømstyrken er det 4,5 A. 

Hvis man forbinder flere spændingskilder i parallelforbindelse (igen 2 batterier der leverer 6 V og 4,5 A) så vil spændingen være 6 V, og strømstyrken 4,5*2=9 A

Hvis man skulle lave en sammenkobling af batterier (eller solceller), får man så ikke mest ud af dem, ved at lave en seriekobling?

Igen ja, hvis resistorerne er forskellige.

Man kan få det samme ud af de to koblinger. Det vi skal bruge er ofte elektrisk effekt P = I · U. Om den kommer af en høj spænding/lav strøm eller omvendt, så fås der den samme effekt. Prøv selv at lave beregningerne for dine to batterikoblinger.


Svar #4
19. september kl. 16:27 af upontheabyss

#3
#0

I en parallelforbindelse, med flere resistorer, og en spændingskilde, så er spændingsfaldet over resistorene det samme, men strømstyrken er ikke det samme (fx 4 A ved den ene og 3 A ved den anden)

Hvis man dog har flere spændingskilder (fx 2 batterier der leverer 6 V og 4,5 A), og de forbindes i serieforbindelse, så er spændingsforskellen over et komponent det dobbelte (6*2=12 V) men strømstyrken er det 4,5 A. 

Hvis man forbinder flere spændingskilder i parallelforbindelse (igen 2 batterier der leverer 6 V og 4,5 A) så vil spændingen være 6 V, og strømstyrken 4,5*2=9 A

Hvis man skulle lave en sammenkobling af batterier (eller solceller), får man så ikke mest ud af dem, ved at lave en seriekobling?

Igen ja, hvis resistorerne er forskellige.

Man kan få det samme ud af de to koblinger. Det vi skal bruge er ofte elektrisk effekt P = I · U. Om den kommer af en høj spænding/lav strøm eller omvendt, så fås der den samme effekt. Prøv selv at lave beregningerne for dine to batterikoblinger.

Kan jeg spørger om noget på PB?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. september kl. 21:03 af ringstedLC

Spørg endelig, men gør det her på SP!


Skriv et svar til: Serie-og parallelforbindelser samt spændingskilde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.