Kemi

Beregn pH i opløsningen af CH3COONa salt i vand

05. oktober 2023 af Silvia77 - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg ved at det sprøgsmål er allerede her, men har ikke svar og tror at det er fordi titlen er ikke særlig tydeligt, så ingen kommer ind og læser den... så jeg vil prøve at stille den igen (jeg er IKKE den som stillede sprøgsmålet første gang, jeg bare har den samme opgave nu):

0,2mol CH3COONa salt, med pKb = 9,25 opløses i 250mL vand.

a) Opskriv reaktionen med vand.

b) Beregn pH i opløsningen. Opløsningen titreres nu med 2,25mol/L HCl.

c) Beregn hvor meget HCl, i ml, der skal tilføjes for at nå ækvivalentspunktet.

d) Beregn pH i ævivalentspunktet.

e) Hvor stor en del af eddikesyren er protoneret ved denne pH

Ok, a) tror jeg at det er  CH3COONa + H2O <=> CH3COOH+OH- +Na+ men jeg er slet ikke mega skarp med kemi

b) vil bruge Henderson-Hasselbalch ligningen her: pH=pKb+log(nHA/nA-) dvs: pH=9,25 + log(\frac{n(CH3COOH)}{n(CH3COONa)})

er det korrekt? eller skal det være n(CH3COONa) + n(H2O), samt n(CH3COOH) + n(OH) + n(Na)?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2023 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{b)}\\&\textup{Svag base:}\\&& pOH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_b-\log\left ( c_b/M \right ) \right )\\\\&& pOH=\frac{1}{2}\cdot \left ( 9.25-\log\left ( 0.8 \right ) \right )=4.67\\\\&\textup{ved 25}\degree C\textup{:}\\&&pH=14-pOH=14-4.67=9.33 \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. oktober 2023 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2023 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{a)}\\&& CH_3COONa\,_{\textit{(s)}} \;\longrightarrow \;CH_3COO^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\; Na^+\,_{\textit{(aq)}} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. oktober 2023 af mathon

korrektion:

\small \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{a)}\\&& CH_3COONa\,_{\textit{(s)}}\;+\; H_2O\,_{\textit{(l)}}\;\longrightarrow \;CH_3COOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\; NaOH\,_{\textit{(aq)}} \end{array}


Svar #5
08. oktober 2023 af Silvia77

#1

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{b)}\\&\textup{Svag base:}\\&& pOH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_b-\log\left ( c_b/M \right ) \right )\\\\&& pOH=\frac{1}{2}\cdot \left ( 9.25-\log\left ( 0.8 \right ) \right )=4.67\\\\&\textup{ved 25}\degree C\textup{:}\\&&pH=14-pOH=14-4.67=9.33 \end{array}

Jeg må ikke bruge den formel, skal bruges ligevægtsberegninger :/


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. oktober 2023 af mathon

#5

\small \small \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{b)}\\&c_b=\frac{0.2\;\mathrm{mol}}{0.250\;\mathrm{L}}=0.8\;\mathrm{M}&\\\\&& \underset{c_b-\alpha\cdot c_b}{\underbrace{CH_3COO^-}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\;_{\textit{(aq)}}\;\rightleftharpoons \;\underset{\alpha\cdot c_b}{\underbrace{CH_3COOH}}\;_{\textit{(aq)}}\,+\;\underset{\alpha\cdot c_b}{\underbrace{OH^-}}\;_{\textit{(aq)}}\\\\& \textup{ligev\ae gtsbr\o k}\\&\textup{med }\alpha\cdot c_b=x=\left [ OH^- \right ]\\&& \frac{\left [CH_3COOH \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]}{\left [CH_3COO^- \right ]}=10^{-pK_b}\\\\\\&& \frac{x^2}{0.8-x}=10^{-9.25}\qquad {\color{Red} 0<x<0.8}\\\\&& \left [ OH^- \right ]=x=2.120993\cdot 10^{-5}\;\mathrm{M}\\\\& \textup{ved 25}\degree C\\&& \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{10^{-14}\;\mathrm{M^2}}{\left [ OH^- \right ]\;\mathrm{M}}=\frac{10^{-14}}{2.120993\cdot 10^{-5}}=4.71477\cdot 10^{-10}\\\\\\&& pH=-\log_{10}\left (\left [H_3O^+ \right ] /M \right )=-\log_{10}\left( 4.71477\cdot 10^{-10} \right )=9.33 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. oktober 2023 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll} \textbf{b)}\\\\& \textup{ved 25}\degree C\\\\&\textup{Mindre enhedsrettelse:}& \left [ H_3O^+ \right ]=\frac{10^{-14}\;\mathrm{M^2}}{\left [ OH^- \right ]\;\mathrm{M}}=\frac{10^{-14}}{2.120993\cdot 10^{-5}}\;\mathrm{M}=4.71477\cdot 10^{-10}\;\mathrm{M}\\\\\\&& pH=-\log_{10}\left (\left [H_3O^+ \right ] /M \right )=-\log_{10}\left( 4.71477\cdot 10^{-10} \right )=9.33 \end{array}


Skriv et svar til: Beregn pH i opløsningen af CH3COONa salt i vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.