Fysik

Stofmængde og densitet af Heliumballon

09. oktober 2023 af StalinsElskerinde - Niveau: B-niveau

Hejsa

Sidder lidt fast i følgende opgaver:

En vejrballon fyldes med helium, så ballonen har rumfanget 3,61 m3 . Trykket, som er 995 hPa, er det samme inde i ballonen som udenfor, og temperaturen er 19,0 ?.

a) Beregn stofmængden af Helium i ballonen.

Til dette har jeg brugt n = (p*V)/(R*T), og fået 1,48 mol. Er dette rigtigt?

b) Beregn densiteten af Helium i ballonen.

Er helt blank på hvordan jeg skal beregne dette.

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2023 af mathon

\small \begin{array}{llllll} \textbf{b)}\\&& \varrho = \frac{p\cdot M}{R\cdot T} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2023 af mathon

\small \textbf{a)}
            Du har i formlen indsat trykket i hPa i stedet for i Pa og brugt    \small R=8.31447\;\mathrm{\frac{Pa\cdot m^3}{mol\cdot K}}

            \small n=147.873\;\mathrm{mol}


Svar #3
09. oktober 2023 af StalinsElskerinde

#1

\small \begin{array}{llllll} \textbf{b)}\\&& \varrho = \frac{p\cdot M}{R\cdot T} \end{array}

Tusind tak, hvad er M i denne formel?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2023 af mathon

\small M er molmassen.


Svar #5
09. oktober 2023 af StalinsElskerinde

Okay, da Heliums molarmasse er 4,00, har jeg nu udregnet:

Lille Rho = (99500 Pa * 4,00 g/mol) / (8,31 * 292 K) = 164 kg/m3

Er dette korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. oktober 2023 af mathon

Nej.


Svar #7
09. oktober 2023 af StalinsElskerinde

#6

Nej.

Okay? Hvad har jeg gjort forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. oktober 2023 af mathon

             \small \varrho=\frac{\left ( 99500\;\mathrm{Pa} \right )\cdot \left ( 4.00\cdot 10^{-3}\;\mathrm{\tfrac{kg}{mol}} \right )}{\left ( 8.31\;\mathrm{\frac{Pa\cdot m^3}{mol\cdot K}} \right )\cdot \left ( 292\;\mathrm{K} \right )}=0.164\;\mathrm{\frac{kg}{m^3}}=0.00164\;\mathrm{\frac{g}{mL}}


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. oktober 2023 af mathon

...det kniber med konsistente enheder.


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. oktober 2023 af mathon

Nu kniber det også med mine :-)

                                         \small \small \varrho=0.164\;\mathrm{\frac{kg}{m^3}}=0.000164\;\mathrm{\frac{g}{mL}}


Skriv et svar til: Stofmængde og densitet af Heliumballon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.