Matematik

Bestem radius og centrum for den mindste cirkel.

16. november kl. 22:49 af kejs - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har brug for hjælp til denne opgave. Er der nogen der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november kl. 23:53 af jl9

Bestem radius R af den store cirkel med Pythagoras: R2 + R2 = √2

Bestem den trekant som den lille cirkel er indskrevet i ved at forlænge x- og y- aksen ud til skæringen med tangentet til, hvor de to cirkler tangerer. Den trekant kan deles op i to halve trekanter og igen med pythagoras kan hyptonusens længde L bestemmes med R2 + R2 = L2.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november kl. 23:55 af SuneChr

.SP 161120232354.PNG

Vedhæftet fil:SP 161120232354.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. november kl. 01:24 af SuneChr

(cos 45º , sin 45º) er fælles punkt for de to cirkler.
Centrum for lille cirkel (r , r)
Lille cirkelligning   (r - x)2 + (r - y)2 = r2
Indsættes heri fællespunktet fås  r = \sqrt{2}-1


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. november kl. 13:31 af M2023

#2. Den lille retvinklede ligebenede trekant har hypotenusen 1 - r. Pythagoras sætning giver:

(1 - r)2 = 2·r2 ⇔

1 - 2·r - r2 = 0 ⇔

r = 1 ± √2 

Da radius skal være positivt, så er den 1 + √2, og centrum er (1 + √2, 1 + √2)


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. november kl. 14:04 af SuneChr

r skal være mindre end 1/2.
r=\sqrt{2}-1<\frac{1}{2}


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. november kl. 16:59 af M2023

#4...rettelse...

(1 - r)2 = 2·r2 ⇔

- r2 - 2·r  + 1 = 0 ⇔

r = -1 ± √2 

Da radius skal være positivt, så er den √2 - 1, og centrum er derfor (√2 - 1, √2 - 1)


Svar #7
19. november kl. 12:06 af kejs

Hej, tak for svarene. Jeg har lige et spørgsmål. Hvordan kommer man herfra:

(1 - r)2 = 2·r2 ⇔

til her:

- r2 - 2·r  + 1 = 0 ⇔

også til her:

r = -1 ± √2 

Og er der en matematisk forklaring på hvorfor hypotesnusen for den lille trekant i cirklen er 1-r?


Svar #8
19. november kl. 12:57 af kejs

Jeg har fundet ud af hvordan man kommer herfra: (1 - r)2 = 2·r2 til her r = -1 ± √2. 

Så jeg har kun brug for en matematisk forklaring på hvorfor hypotesnusen for den lille trekant i cirklen er 1-r?


Brugbart svar (1)

Svar #9
19. november kl. 14:42 af M2023

#8. Det skulle fremgå af nedenstående tegning. C er centrum i de indskrevne cirkel. Bemærk at |OB| = 1.

Vedhæftet fil:Indskrevet cirkel.png

Svar #10
19. november kl. 19:55 af kejs

perfekt tak

Skriv et svar til: Bestem radius og centrum for den mindste cirkel.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.