Matematik

Brug en graftegner til at aflæse fordoblingskonstanten eller halveringskonstanten for følgende eksponentielle funktioner. f(x)=4,12*1,35^x g(x)=1,67*0,75^x

29. november 2023 af brugernavn129021 - Niveau: C-niveau

forstår den ikke. skal aflever imorgen. nogen som kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2023 af MentorMath

Hej - Fordoblingskonstaten er defineret som den tilvækst målt på x-aksen, der fordobler funktionsværdien. Tilsvarende er halveringskonstanten den tilvækst målt på x-aksen, der halverer funktionsværdien.

Sagt med andre ord, er fordoblingskonstanten den afstand vi skal bevæge os ud af x-aksen for at funktionsværdien bliver dobbelt så stor. 

Jeg ville tegne graferne for de to funktioner, og så på bedst muligvis måle mig frem til fordobling- og halveringskonstanten med en lineal:)


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. november 2023 af MentorMath

Vedhæftet billag.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2023 af ringstedLC

Din graftegner kunne være TI nSpire, GeoGebra el. lign.

Tegn grafen for linjen yf og for f og beregn:

\begin{align*} y_f &= f(x)\\2\cdot 4.12 &= 4.12\cdot 1.35^x \end{align*}

Altså x-værdien af grafernes skæringspunkt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. november 2023 af mathon

Kontrol:
                   \small T_2=\tfrac{\ln(2)}{\ln(1.35)}=2.31

.

                   \small T_{\frac{1}{2}}=\tfrac{\ln\left ( \frac{1}{2} \right )}{\ln(0.75)}=2.41


Skriv et svar til: Brug en graftegner til at aflæse fordoblingskonstanten eller halveringskonstanten for følgende eksponentielle funktioner. f(x)=4,12*1,35^x g(x)=1,67*0,75^x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.