Matematik

Bestem koordinaterne l punkterne 𝐮, đ”, đ¶ og đ·.

07. december 2023 af lepidoptera - Niveau: A-niveau

Hejsa, vi sidder fast i den markerede opgave (3) - Hvad skal vi gĂžre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2023 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. december 2023 af Eksperimentalfysikeren

I har cirklernes ligninger og ligningen for den ene tangent.

Bestem A: A ligger bĂ„de pĂ„ tangenten og den store cirkelbue, sĂ„ A's koordinater opfylder begge ligninger, sĂ„ I har to ligninger med to ubekendte. Den ene er dog af anden grad. Isoler y i tangentligningen og indsĂŠt udtrykket for y i cirkelligningen. Det giver en andengradsligning i x. Den lĂžser I. B findes sĂ„ ved spejling i symmetriaksen.  og D pĂ„ samme mĂ„de som A og B.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2023 af peter lind

Du har jo bÄde at punkterne skal ligge pÄ en af cirklerne og pÄ tangenten. Det giver to ligninger med to ubekendte, som du kan lÞse.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2023 af M2023

#0. MĂ„ jeg spĂžrge, hvordan I lĂžste 2)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. december 2023 af M2023

#0. a) Stor cirkel: (x - 80)2 + (y - 80)2 = 3600. Lille cirkel: (x - 180)2 + (y - 80)2 = 900.

b) Antag at P = (x,y) er et punkt pĂ„ den Ăžvre tangent. Der gĂŠlder, at AP·FA = 0. 

\overrightarrow{FA}=\begin{pmatrix} |FA'| \\ |AA'| \end{pmatrix}

|FA'|=60\cdot \frac{60}{200}=18

|AA'|=20\sqrt{91}\cdot \frac{60}{200}\approx 57,24

A=\begin{pmatrix} 80+18 \\ 80+57,24 \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} 98 \\ 137,24 \end{pmatrix}

\overrightarrow{AP}=\begin{pmatrix} x-98 \\ y-137,24 \end{pmatrix}

\overrightarrow{FA}=\begin{pmatrix} 18 \\ 57,24 \end{pmatrix}

\overrightarrow{AP}\cdot \overrightarrow{FA}=0\Rightarrow \begin{pmatrix} x-98 \\ y-137,24 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} 18 \\ 57,24 \end{pmatrix}=0\Leftrightarrow

18x+57,24y-9619,62=0

VedhĂŠftet fil:tangenter.png

Brugbart svar (1)

Svar #6
08. december 2023 af M2023

#0. c)

A=\begin{pmatrix} 98\\137,24 \end{pmatrix}

B=\begin{pmatrix} 98\\80-57,24 \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 98\\22,76 \end{pmatrix}

C=\begin{pmatrix} 180+9\\80+57,24/2 \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 189\\108,62 \end{pmatrix}

D=\begin{pmatrix} 189\\80-57,24/2 \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 189\\51,38 \end{pmatrix}


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. december 2023 af M2023


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. december 2023 af M2023

#0. 4)

\overrightarrow{FB}\cdot \overrightarrow{BP}=0\Rightarrow \begin{pmatrix} 18\\ -57,24 \end{pmatrix}\cdot \begin{pmatrix} x-98 \\ y-22,76 \end{pmatrix}=0\Leftrightarrow

18x-57,24y-461,2=0


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. december 2023 af M2023

#0. 5) Vinklen af den store cirkelbue kaldes vS. Vinklen F i trekant AA'F kaldes vF. VS = 2·(180° - vF). Tan(VF) = 57,24/18 ⇒ vF = 72,54°. Det vil sige, at vS = 2·(180° - 72,54°) = 214,9°. Den store buelĂŠngde er dermed: 2·π·(60 mm)·(214,9/360) = 225,1 mm.

For den lille bue fĂ„r man: 2·π·(30 mm)·(360-214,9)/360 = 75,96 mm.

LĂŠngden af de lige sider: 

|AC|=\sqrt{(189-98)^2+(108.62-137,24)^2}\;mm=\textbf{95,39\;mm}

Samlet omkreds: (225,1 + 75,96 + 2·95,39) mm = 491,84 mm

Tiden er: (491,84/40) min = 24,6 min


Svar #10
10. december 2023 af lepidoptera

Hvordan fandt du B og D?
 
#6

#0. c)

A=\begin{pmatrix} 98\\137,24 \end{pmatrix}

B=\begin{pmatrix} 98\\80-57,24 \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 98\\22,76 \end{pmatrix}

C=\begin{pmatrix} 180+9\\80+57,24/2 \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 189\\108,62 \end{pmatrix}

D=\begin{pmatrix} 189\\80-57,24/2 \end{pmatrix} = \begin{pmatrix} 189\\51,38 \end{pmatrix}


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. december 2023 af ringstedLC

#2

I har cirklernes ligninger og ligningen for den ene tangent.

Bestem A: A ligger bĂ„de pĂ„ tangenten og den store cirkelbue, sĂ„ A's koordinater opfylder begge ligninger, sĂ„ I har to ligninger med to ubekendte. Den ene er dog af anden grad. Isoler y i tangentligningen og indsĂŠt udtrykket for y i cirkelligningen. Det giver en andengradsligning i x. Den lĂžser I. B findes sĂ„ ved spejling i symmetriaksen.  og D pĂ„ samme mĂ„de som A og B.

\begin{align*} A &= \binom{80+18}{y_F+6\sqrt{91}} &,\;C &= \binom{180+9}{y_G+3\sqrt{91}} \\ B &= \binom{x_A}{y_F-6\sqrt{91}} &,\;D &= \binom{x_C}{y_G-3\sqrt{91}} \end{align*} 


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. december 2023 af M2023

#10. Hvordan fandt du B og D?

AngÄende B: Se #5 hvor |AA'| erstattes med -|AA'|.

AngĂ„ende D: Se #5 hvor F erstattes med G, og der lĂŠgges 1/2 gange vektor FB til vektor OG.


Svar #13
10. december 2023 af lepidoptera

#9

#0. 5) Vinklen af den store cirkelbue kaldes vS. Vinklen F i trekant AA'F kaldes vF. VS = 2·(180° - vF). Tan(VF) = 57,24/18 ⇒ vF = 72,54°. Det vil sige, at vS = 2·(180° - 72,54°) = 214,9°. Den store buelĂŠngde er dermed: 2·π·(60 mm)·(214,9/360) = 225,1 mm.

For den lille bue fĂ„r man: 2·π·(30 mm)·(360-214,9)/360 = 75,96 mm.

LĂŠngden af de lige sider: 

|AC|=\sqrt{(189-98)^2+(108.62-137,24)^2}\;mm=\textbf{95,39\;mm}

Samlet omkreds: (225,1 + 75,96 + 2·95,39) mm = 491,84 mm

Tiden er: (491,84/40) min = 24,6 min

Hvordan har du fÄet det til 24,6? Vi har fÄet det til 12,29 min


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. december 2023 af ringstedLC

Det er vist en "ups":

\begin{align*} t &= \frac{491.84}{40}\;\textup{min}=12.{\color{Red} 30}\;\textup{min} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. december 2023 af M2023

#13...Hvordan har du fÄet det til 24,6? Vi har fÄet det til 12,29 min.

I har ret!


Skriv et svar til: Bestem koordinaterne l punkterne 𝐮, đ”, đ¶ og đ·.

Du skal vÊre logget ind, for at skrive et svar til dette spÞrgsmÄl. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger pÄ Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.