Fysik

Termodynamik - Gasser og balloner

30. december 2023 af FuldAlex - Niveau: B-niveau

Hej Studieportalen, har en eksamensopgave omhandlende Termodynamig, gasser og balloner, er i tvivl om hvordan det skal beregnes. Har fået opgave 2 til 3,38N som er ballonens opdrift, er dette rigtigt? og hvordan skal man gribe opgave 3, 4 og 5 an?

Mvh. FuldAlex


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. december 2023 af ringstedLC

2. Nej!

\begin{align*} F_{op} &= \rho\cdot V\cdot g \\ F_{op} &= 1.205\,\tfrac{\textup{kg}}{\textup{m}^3}\cdot 28\cdot 10^{-3}\,\textup{m}^3\cdot 9.82\,\tfrac{\textup{N}}{\textup{kg}}=...\;\textup{N} \end{align*}

NB. Vedhæft meget gerne opgaverne som billedfiler!


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. december 2023 af ringstedLC

3.

\begin{align*} F_{op} &\geq F_{last}+F_{He}+F_{bal} \\ F_{last} &\leq F_{op}-\bigl(F_{He}+F_{bal}\bigr) \\ m_{last}\cdot g &\leq p\cdot V\cdot g-\bigl(m_{He}+m_{bal}\bigr)\cdot g \\ m_{last} &\leq p\cdot V-\bigl(m_{He}+m_{bal}\bigr) \end{align*}

Massen af He beregnes med idealgasligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. december 2023 af ringstedLC

4.

\begin{align*} p\cdot V=p_0\cdot V_0\Rightarrow V=\frac{p_0\cdot V_0}{p} &= \frac{1.10\,\textup{bar}\cdot 28\,\textup{l}}{1.04\,\textup{bar}}\\V &= ...\;\textup{l} \end{align*}


Skriv et svar til: Termodynamik - Gasser og balloner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.