Fysik

Hvorfor mærker vi ikke luftrykket?

07. juni kl. 18:54 af upontheabyss - Niveau: C-niveau

Hej

Hvorfor mærker vi ikke lufttrykket? Er det fordi lufttrykket påvirker os fra 'alle retninger'? Så de vil 'gå ud med hinanden'.

Altså ens hånd fx. På håndfalden vil den blive påvirket af en kraft fra luftmolekylerne, men den vil også blive påvirket af en lige så stor kraft bag hånden, så 'de går ud med hinanden'?

Og med de magdeburgske plader, så har man kraften fra luftmolekylerne, men ingen modstående luftmolekyler, der kan 'gør modstand'?

Er det korrekt forstået


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni kl. 19:01 af peter lind

ja


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni kl. 20:12 af ringstedLC

Du er inde på noget rigtigt. Luften over- og under hånden trykker lige meget på os. Trykket svarer ca. til trykket af 1 kg pr. cm2. Men vandtryk påvirker os jo også fra alle retninger. Alligevel bliver vi trykket fuldstændig sammen ved store havdybder (implosion).

Mange fisk kan derimod godt tåle et meget højere tryk end vi, fordi de ikke indeholder luft, men kun vand ved samme tryk som omgivelserne.

Partiklerne i gasser (fx luft) skaber ikke noget indbyrdes tryk på hinanden i modsætning til partiklerne i væsker. Det skyldes at deres indbyrdes afstand er meget større end deres udstrækning.


Skriv et svar til: Hvorfor mærker vi ikke luftrykket?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.