Fysik

Du ryster en termokande fyldt med kaffe: Ændring i termisk energi

10. august kl. 17:46 af upontheabyss - Niveau: B-niveau

Hej

Der er en opgave, hvor et termokande fyldt med kaffe rystes. Jeg skal svare på, om der udføres et arbejde på systemet, om der tilføres varme, og om ændringen i systemets termiske energi er positiv eller negativ

Kan nogle hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. august kl. 18:23 af ringstedLC

Systemet har en masse og bevæges frem og tilbage over en afstand (flere gange). Det kræver en acceleration:

\textup{Arbejde}:W= F\cdot s=m\cdot a\cdot s

Systemet tilføres bevægelsesenergi som fjernes igen, når bevægelsen standser/vender. Tænk over om hvilken energiform bevægelsesenergien ændres til.


Svar #2
10. august kl. 20:18 af upontheabyss

#1

Systemet har en masse og bevæges frem og tilbage over en afstand (flere gange). Det kræver en acceleration:

\textup{Arbejde}:W= F\cdot s=m\cdot a\cdot s

Systemet tilføres bevægelsesenergi som fjernes igen, når bevægelsen standser/vender. Tænk over om hvilken energiform bevægelsesenergien ændres til.

Bevægelsesenergien ændres vel til termisk energi?

Så ΔEterm>0 og A>0, men Q=0?


Og personens 'rystekraft' er den kraft, der udfører arbejdet?


Svar #3
10. august kl. 20:29 af upontheabyss

Eller er Q<0? Undervejs vil kaffen da afgive varme til omgivelserne, da termokanden ikke er 100% isolerende?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. august kl. 21:02 af ringstedLC

#2 Ja, - og derfor tilføres systemet varme som så afgives til omgivelserne over tid.

Få lige styr på symbolerne: Q er termisk energi, altså Eterm 


Svar #5
10. august kl. 23:05 af upontheabyss

#4

#2 Ja, - og derfor tilføres systemet varme som så afgives til omgivelserne over tid.

Få lige styr på symbolerne: Q er termisk energi, altså Eterm 

Når, det bare fordi i min bog angives det at ΔEterm=Q+A, hvor A er arbejdet og Q er den tilførte varme, og ΔEterm er ændringen i systemets termiske energi.

For at være sikker, A>0 og Q<0 (systemet afgiver varme). Man kan formentlig ikke vide om  ΔEterm er over nul, da man vil kunne oftest sige at arbejdet udført er større end den energi der afgives fra kaffen til omgivelserne?


Skriv et svar til: Du ryster en termokande fyldt med kaffe: Ændring i termisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.