Fysik

Sker der en ændring i lysets hastighed, når der sker temperaturændringer?

25. august kl. 12:45 af gymnasieelev12 - Niveau: B-niveau

Hej, vi er i gang med at lave et forsøg i fysik, hvor vi måler bølgelængden af en laser og gitterkonstanten af et gitter vha. gitterligningen. Vi skal i vores diskussion i vores rapport skrive om der var evt. fejlkilder. Kan temperaturændringer have været en fejlkilde og hvis ja, hvorfor og hvilke ændringer kan det have forårsaget?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august kl. 13:42 af ringstedLC

Nej, ikke i forbindelse med det forsøg (*).

Men hvis fx "væggen" ikke står vinkelret på laserens stråle vil det være en fejlkilde.

(*) Se eventuelt https://da.wikipedia.org/wiki/Lene_Vestergaard_Hau om at bremse lys.


Svar #2
25. august kl. 13:44 af gymnasieelev12

Kan du uddybbe det med vinkelret?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. august kl. 19:09 af ringstedLC

Jeg gætter på, at I lader strålen passere et gitter, måler afbøjningen af ordenerne og så med trigonometri for den retvinklede trekant beregner bølgelængden/frekvensen.

Men det kræver jo at "væggen" står helt vinkelret på strålen.

\begin{align*} \textup{Teori}:\theta_n &= \tan^{-1}\Bigl(\tfrac{T_nO_1}{s}\Bigr) \\ \textup{Fors\o g}:\theta_n &= \tan^{-1}\Bigl(\tfrac{{\color{Red}F}_nO_1}{s}\Bigr) \\ d\cdot \sin\bigl(\theta_n\bigr) &= n\cdot \lambda \\ \lambda_{F}=\frac{d\cdot \sin\Bigl(\tan^{-1}\bigl(\frac{F_nO_1}{s}\bigr)\Bigr)}{n} &<\frac{d\cdot \sin\Bigl(\tan^{-1}\bigl(\frac{T_nO_1}{s}\bigr)\Bigr)}{n}=\lambda_{T} &&,\;F_nO_1<T_nO_1 \\\\ \lambda_{F}=\frac{d\cdot \sin\Bigl(\tan^{-1}\bigl(\frac{{F_n}'O_1}{s}\bigr)\Bigr)}{n} &\;{\color{Red} >}\;\frac{d\cdot \sin\Bigl(\tan^{-1}\bigl(\frac{{T_n}'O_1}{s}\bigr)\Bigr)}{n}=\lambda_{T} &&,\;{F_n}'O_1>{T_n}'O_1 \end{}

eller at man for en god ordens skyld måler begge afstande, tager gennemsnittet og derved eliminerer fejlkilden,

Vedhæftet fil:_0.png

Skriv et svar til: Sker der en ændring i lysets hastighed, når der sker temperaturændringer?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.