Fysik

Smeltevarmmen af is, formel forklaring

05. september 2024 af upontheabyss - Niveau: B-niveau

Se vedhæftede fil.

Der er en måleusikkerhed på +- 1 grad celsius, og jeg vil undersøge usikkerhedens betydning. Jeg vil finde den 'maksimale værdi for smeltevarmen' så vil jeg ligge en trække en grad fra fællestemperaturen, og ligge en grad til starttemperaturen af vandet. Men kan nogen give en god forklaring?

Altså er det så temperaturændringen i smeltevandet (den smeltet is) bliver så lav som mulig, ergo det 'andet led' i tælleren bliver lille, således at man får en stor tæller. Når starttemp. af vand er stor, hjælper det med at give en stor temepraturforskel i vandet, så man får et større 'første led' i tælleren


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2024 af ringstedLC

Det lyder rigtigt; maks. tæller giver maks. smeltevarme, og min. tæller giver min. smeltevarme:

\begin{align*} E_i+L\,m_i &= \bigl|E_v\bigr| \\ L &= \frac{E_v-E_i}{m_i} \\ L_{maks} &= \frac{\bigl(E_v-E_i\bigr)_{maks}}{m_i} \\&= \frac{\bigl(E_v\bigr)_{maks}-\bigl(E_i\bigr)_{min}}{} \\ L_{maks}&= \frac{m_v\,c\cdot\bigl(T_{0,\,maks}-T_{F,\,min}\bigr)-m_i\,c\,T_{F,\,min}}{m_i}\end{}

og tilsvarende for Lmin


Skriv et svar til: Smeltevarmmen af is, formel forklaring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.