Matematik

Hvordan løses opgaven?

11. september kl. 18:28 af hfstudentt - Niveau: B-niveau

Nedenstående vedhæftet billede er opgavebeskrivelsen. 

Min lærer sagde lynhurtigt kort noget med, at for at løse opgaven, så skal man vælge et punkt og noget med atfinde hældningkoefficnten samt b-værdien. Mere sagde han ikke. Jeg er helt lost.

OBS: vi har ikke lært om vektorer og sådan noget, som jeg kan se, I ofte kommer med forslag til. Det skal vi ikke bruge, siger min lærer. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september kl. 18:34 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september kl. 18:34 af mathon

Her er det radius, der skal tilpasses.


Svar #3
11. september kl. 18:34 af hfstudentt

hvordan finder jeg den? via distformlen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september kl. 18:43 af mathon

                      \begin{array}{lllllll} \textup{tangenten}&&y=-\frac{1}{2}x-2\\ \textup{eller}\\&&l:\quad\frac{1}{2}x+y+2=0\\\\\textup{dist (l,C(1,2))} =&&\frac{\frac{1}{2}\cdot1+2+2}{\sqrt{\left(\frac{1}{2} \right )^2+1}}=r= \frac{9\sqrt{5}}{5}\approx 4.02 \end{}


Svar #5
11. september kl. 18:44 af hfstudentt

det er også den formel jeg har brugt, men hvorfor skriver du ikke -1/2 og -2 som givet i linjens ligning? 


Svar #6
11. september kl. 18:45 af hfstudentt

Mit bliver følgende:


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september kl. 18:51 af mathon

fordi jeg ikke "frydedes" ved alle de minustegn.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. september kl. 18:53 af ringstedLC

Din lærer mente måske, at du kunne vælge en x-værdi x0 og indsætte den i tangentens ligning:

\begin{align*} y_0 &= -\tfrac{1}{2}x_0-2\Rightarrow y_0=... \\r=\textup{afst}\bigl((x_0,y_o),C\bigr) &= \sqrt{(x_C-x_0)^2+(y_C-y_0)^2} &&\textup{formel (49)\,(el. Pythagoras)} \\ r^2 &= (x_C-x_0)^2+(y_C-y_0)^2 \\ r^2 &= (1-x_0)^2+(2-y_0)^2 \end{}


Svar #9
11. september kl. 18:53 af hfstudentt

Kan jeg måske få dig til at tjekke om jeg har lavet det korrekt: 


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. september kl. 19:02 af mathon

Det ser helt fornuftigt ud.


Svar #11
11. september kl. 19:03 af hfstudentt

Super. tusinde mange tak for hjælpen!!


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. september kl. 14:50 af Eksperimentalfysikeren

Du skal lade være med at regne om til decimaltal. Den korrekte værdi af radius er

\frac{9\sqrt{5}}{5}

Det er denne værdi, du skal benytte i cirklens ligning.

Hvis du omregner til decimalbrøk, er du nødt til at foretage en afrunding, og du ved ikke, hvor mange decimaler, der er brug for. Det er ikke opgivet.


Skriv et svar til: Hvordan løses opgaven?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.