Matematik

Beregning af f'(x)

27. oktober 2024 af hfstudentt - Niveau: B-niveau

Hvordan gør jeg dette:


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2024 af ringstedLC

Du kan differentiere hvert led for sig, da:

\bigl(f(x)+g(x)\bigr)'=f'(x)+g'(x)\qquad\textup{formel (100)}

Brug så formlerne (99), (110), (107), (106) og (104).


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. oktober 2024 af Amatøren

#0

Hej hfstudentt 

Man differentierer ledvis. Ligeledes sker der ikke noget med konstanter der er ganget på funktionen, vi ønsker at differentiere (meget uformelt sagt).

Altså:

dy/dx(k1·x1 + k2·x2) = (k1·x1 + k2·x2)' = k1·(dy/dx(x1)) + k2·(dy/dx(x2)) (man siger også at differentiation er lineært).

Vi har altså ud fra overstående egenskab at vi må differentiere ledvis. Vi får derfor:

f '(x) = dy/dx(4x- x- 3·e+ 4·ln(x) + 4x+ 2x - 5)

= dy/dx(4x6) + dy/dx(-x3) + dy/dx(-3·ex) + dy/dx(4·ln(x)) + dy/dx(4x2) + dy/dx(2x) + dy/dx(-5)

= 4·(dy/dx(x6)) + (-1)·(dy/dx(x3)) + (-3)·(dy/dx(ex)) + 4·(dy/dx(ln(x)) + 4·(dy/dx(x2)) + 2·(dy/dx(x)) + dy/dx(-5)

= ...

Vi har nu en sum af differentiationer, hvor vi skal bruge henholdsvis

dy/dx(xn) = n·xn-1, hvor n er et naturligt tal (differentiation af en potensfunktion)

dy/dx(ex) = ex                                              (differentiation af eksponentialfunktionen)

dy/dx(ln(x)) = 1/x (= x -1)                              (differentiation af logaritmefunktionen).

Det hjælper ofte at dele det op på tilsvarende måde


Skriv et svar til: Beregning af f'(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.