Matematik

Bestem kvartilsættet

24. marts 2025 af Bamseline1838 - Niveau: B-niveau
Bestem kvartilsættet

65,66,68,70,72,74,76,78

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2025 af ringstedLC

Du må beskrive hvad du selv fundet ud af, og hvad der giver problemer.

Læs eventuelt om sumkurve og kvartilsæt på https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-b/statistik/sumkurver-kvartilsaet-og-boksplots


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2025 af PeterValberg

65,66,68,70,72,74,76,78

Nedre kvartil: 66
Median: 71 (gennemsnittet af de to midterste observationer i dette tilfælde)
Øvre kvartil: 76

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2025 af M2023

#0. Sættet er: 65,66,68,70,72,74,76,78. Der er to metoder:

1)

Medianen: Du finder først dét eller de to midterste tal af sættet. I dette tilfælde er det 70 og 72. Du tager gennemsnittet af dem og får medianen (M): (70+72)/2 = 71. Der er nu et nedre og øvre delsæt opdelt af medianen: 65,66,68,70 og 72,74,76,78.

Nedre kvartil: Du gentager nu proceduren på det nedre delsæt og får nedre kvartil (Q1): (66+68)/2 = 67.

Øvre kvartil: Tilsvarende får du øvre kvartil (Q2): (74+76)/2 = 75.

Det giver kvartilsættet: Q1 = 67, M = 71 og Q2 = 75.

2)

Samme fremgangsmåde som 1), men i stedet for at tage gennemsnittet af to tal, så vælger du det mindste. Du vil i så fald få: Q1 = 66, M = 70 og Q2 = 74.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2025 af M2023

#3 Undskyld...Der er to metoder:

1)

Medianen: Du finder først dét eller de to midterste tal af sættet. I dette tilfælde er det 70 og 72. Du tager gennemsnittet af dem og får medianen (M eller Q2): (70+72)/2 = 71. Der er nu et nedre og øvre delsæt opdelt af medianen: 65,66,68,70 og 72,74,76,78.

Nedre kvartil: Du gentager nu proceduren på det nedre delsæt og får nedre kvartil (Q1): (66+68)/2 = 67.

Øvre kvartil: Tilsvarende får du øvre kvartil (Q3): (74+76)/2 = 75.

Det giver kvartilsættet: Q1 = 67, M = Q2 = 71 og Q3 = 75.

2)

Samme fremgangsmåde som 1), men i stedet for at tage gennemsnittet af to tal, så vælger du det mindste. Du vil i så fald få: Q1 = 66, M = Q2 = 70 og Q3 = 74.


Skriv et svar til: Bestem kvartilsættet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.