Matematik

Sandsynlighedsregning-Fysikprøve, NY ZIGMA 10, Opgave 4076, Side 182, (Henry Schultz, Knud Leth og Johan Jacobsen)

23. maj 2025 af ca10 - Niveau: 10. klasse

Opgave 4076 Ved en fysikprøve skal eleverne blot svare >>sandt<< eller >>falsk<< på hvert spørgsmål. 

En elev beslutter sig til blot at gætte helt tilfældigt. Hvor stor er sandsynligheden for at, han får højst en fejl, når opgavesættet består af

a 4 opgaver            b 6 opgaver                   c 10 opgaver

---------------------------------------------------------------------------------------------

Mit forsøg:

a)

                                                            1

Sandsynligheden p( svare sandt) = --------

                                                             2

Eller

                                                           1                                                                                    

Sandsynligheden p( svare falsk) = ------- 

                                                            2

Der 1/2 sandsynlighed for af svare  >>sandt<<  eller 1/2 sandsynlighed for at svare >>falsk<< for hvert af de fire spørgsmål

                                                        1        1         1        1              1

Sandsynlighed P (svare sandt) =  ------ • ------ • ------ • ------- = --------- 

                                                         2        2         2         2           16   

Men opgaven består i at bestemme sandsynligheden for, at han får højst en fejl.

Det må betyde at:

a af de 4 opgaver han har en fejl og tre rigtige svar,

b af de 6 opgaver har en fejl og fem rigtige

 c af de 10 opgaver en fejl og ni rigtige svar.

Her er jeg gået i stå.

Mit spørgmål er, hvordan bestemmer man sandsynligheden for, at han får højst en fejl når opgavesættet består af 

a 4 opgaver                      b 6 opgaver                       c 10 opgaver

På forhånd tak

Vedhæftet fil: Opgave 4076 og Facit.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2025 af PeterValberg

Mit bedste bud er, at du skal lave en binomialfordeling,
hvor du skal bestemme p(X≤1)
Antal opgaver er antalsparameteren (altså hhv. 4, 6, og 10) i delopgave a, b og c
Sandsynlighedsparameteren (sandsynligheden for succes, som i denne
sammenhæng er, at han gætter fejl) må jo være 0,5 da der kun er to mulige udfald,
nemlig korrekt besvaret eller forkert besvaret

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. maj 2025 af PeterValberg

a) sandsynligheden for højst én fejl ved 4 opgaver

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (1)

Svar #3
23. maj 2025 af SuneChr

Lader vi n være antal opgaver i sættet, har vi generelt:
P(højst én fejl) = (n0)(1/2)0(1/2)n + (n1)(1/2)1(1/2)n - 1
som reduceres til                              (1 + n)/(2n


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. maj 2025 af SuneChr

Som man ser, aftager sandsynligheden betragteligt for højst én fejl, når n vokser,
tælleren vokser lineært og nævneren vokser eksponentielt.
Man bemærker også, at med én opgave i sættet er sandsynligheden 1.
Med ingen opgaver i sættet er sandsynligheden ligeledes 1.
Med uendelig mange opgaver vil sandsynligheden have grænseværdien 0.


Svar #5
23. maj 2025 af ca10

Til Svar #2  Peter Valberg.

Man har ikke det program i 10. klasse

Til Svar #3 SuneChr.

P(højst én fejl) = (n0)(1/2)0(1/2)n + (n1)(1/2)1(1/2)n - 1

som reduceres til                              (1 + n)/(2n

Problemet er, at den formel (1 + n)/(2n)  har man ikke i 10. Klasse.

I facitlisten som ses i det vedhæftede dokument er løsningen:

a)  p(4 rigtige) + p(3 rigtige) = 1/16+4/16 ≈ 0,31

b)  p(6 rigtige) + p(5 rigtige) = 1/64+1/64

c)  p(10 rigtige) + p(9 rigtige) = 1/124+ 10/1024 ≈ 0,01

Mit spørgsmål er, hvordan man f.eks kommer frem til løsningen f.eks. 

p(4 rigtige) + p(3 rigtige) = 1/16+4/16 ≈ 0,31 ?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. maj 2025 af SuneChr

# 5
Har vi 10 opgaver fås
a)   p(3 eller 4 rigtige) = (103)(1/2)3(1/2)7 + (104)(1/2)4(1/2)6
b)   p(5 eller 6 rigtige) = (105)(1/2)5(1/2)5 + (106)(1/2)6(1/2)4
c)   p(9 eller 10 rigtige) = ...       prøv nu selv efter samme mønster.  


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. maj 2025 af SuneChr

Der gælder
p(0 rigtige) + p(1 rigtig) + ... + p(10 rigtige) = 1        , når vi har ti opgaver.


Brugbart svar (1)

Svar #8
23. maj 2025 af peter lind

p(4 rigtige) Der kun en måde at vælge den på så 1/24

p(3 rigtige) Da den forkerte ikke kan stå på den rigtiges plads er der 3 muligheder for den altså 3/24

P(rigtige) + p( 4 rigtige) = 1/24 + 3/24  = 4/24 = 1/4


Svar #9
24. maj 2025 af ca10

Til Svar #8 peter lind

Din løsning på a) er følgende:

p(4 rigtige) Der kun en måde at vælge den på så 1/24

p(3 rigtige) Da den forkerte ikke kan stå på den rigtiges plads er der 3 muligheder for den altså 3/24

P(rigtige) + p( 4 rigtige) = 1/24 + 3/24  = 4/24 = 1/4 0,25

Betyder det at facitlisten er forkert.

Da løsningen i facitlisten er:

a)   p(4 rigtige) + p(3 rigtige) = 1/16 + 4/16 ≈ 0,31

b) Din metode må så være:

  p(6 rigtige) + p(5 rigtige) = 1/26 + 5/26 = 7013/32 ≈ 244,1

Har jeg har forstået din metode rigtig?

 Facitlistens løsning er:

1/64 +6/64 ≈ 0,11

c) Din metode må så være:

p(10 rigtige) +(9 rigtige) = 1/210 + 9/210 = 5/512 ≈ 0,0097

Har jeg har forstået din metode rigtig?

Facitlistens løsning er:

p(10 rigtige ) + p(9 rigtige) = 1/1024 + 10/1024 = 0,01

Mit spørgsmål er den løsning der står i NY ZIGMA 10. FACITLISTE TIL GRUNDBOG. OPGAVE 4076, er den forkert?

På forhånd tak

  


Brugbart svar (1)

Svar #10
24. maj 2025 af SuneChr

Facitlisten synes at være korrekt.
a)     (1 + 4)/(24) = 5/16     = 0,31  (2 decimaler)
b)      (1 + 6)/(26) = 7/64    = 0,11  (2 decimaler)
c)  (1 + 10)/(210) = 11/1024 = 0,01 (2 decimaler)

Se bort fra  indlæg # 6 og # 7. De gælder kun for 10 opgaver.


Svar #11
24. maj 2025 af ca10

Til Svar #10 SuneChr

Tak for svaret.

Uden at jeg skal mig klog på det, ville det undre mig at Henry Schultz, Knud Leth Nissen og Johan Jacobsen som er forfatterne til  NY ZIGMA 10 GRUNDBOG OG FACITLISTE, der dækkker Folkeskolens udvidede afgangsprøve, skulle regne forkert uden at det ville være blevet opdaget af dem selv eller af andre matematiklærer der anvender NY ZIGMA 10 GRUNDBOG OG FACITLISTE.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. maj 2025 af peter lind

#9 Ja

#10 Prøv at slå K(4, 1) op i dit CAS værktøj

og prøv at se hvorfor min metode skulle være forkert.


Skriv et svar til: Sandsynlighedsregning-Fysikprøve, NY ZIGMA 10, Opgave 4076, Side 182, (Henry Schultz, Knud Leth og Johan Jacobsen)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.