Fysik

rumstation - omløbstid i laveste bane

11. april 2011 af andreaspeter89 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Håber nogle svarer selvom det efterhånden er sent.

Jeg skal beregne hvor meget rumstationens omløbstid i laveste bane, som er 338 km over jordoverfladen.

Jeg har desuden en værdi for hvor meget den falder pr. tid - jeg ved ikke om jeg skal bruge dette, og jeg er bare generelt lost med den.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2011 af peter lind

Centripetalkraften må være  tyngdekraften som er Gm*M/(r+h)2 = mGM/r2 *r2/(r+h)2 = mg*r2/(r+h)2  Her er G gravitattionskonstanten; M jordens masse, m rumsstationens masse, r, jordens radius og h er højden over jordens overflade og g er tyngdeaccelerationen på jordens overflade. Brug dette til at finde rumstationens hastighed . Find længden af baneomløbet. Ganger du dette med omløbstiden T skal du få farten.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. april 2011 af TorbenA (Slettet)

Jeg går ud fra, at banen er en jævn cirkelbevægelse 338 km over jordoverfladen. Så har vi jo en centripetalkraft på

Fc = m·v2/r = m·ω2·r, hvor ω = 2π/T, hvor T er omløbstiden. m er satelittens masse, og r er dens afstand fra jordcentret.

Centripetalkraften kommer fra massetiltrækningen fra Jorden, som er

Fc = G·m·M/r2, hvor M er Jordens masse.

Hvis du sætter disse tre formler sammen, kan du isolere T og beregne den.


Skriv et svar til: rumstation - omløbstid i laveste bane

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.