Matematik

Bestem ligning for parabel

12. april 2011 af Tanyav (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej alle.

Jeg har fået stillet en opgave, jeg ikke kan finde du af, der hedder:

Bestem en ligning for parabel P.

Jeg ved at parablen skærer x-linjen 2 steder: (-1,0) og (3,0)

Og den skærer y-aksen i punktet (0,-1)

Hvordan bestemmer jeg ligningen? 
Håber der er nogen som kan hjælpe! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2011 af MTO (Slettet)

En parabels ligning, y = ax^2 + bx + c kan omskrives på følgende måde:

y = a(x - r1)(x - r2)

hvor r1 og r2 er de to rødder, altså hvor den skærer x-aksen. Prøv selv at sætte de passende punkter ind, så kan du isolere a og dermed have forskriften :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. april 2011 af mette48 (Slettet)

y=a(x+1)(x-3)      indsætter (0,-1)

-1=a(0+1)(0-3) ⇒ -1=a*1*(-3) ⇒ a=1/3

y=1/3(x+1)(x-3)


Svar #3
12. april 2011 af Tanyav (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen! :) 


Skriv et svar til: Bestem ligning for parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.