Matematik
OPGAVE !!!
17. maj 2005 af
Christina2004 (Slettet)
Er der nogen som ved hvordan man kan løse de to integraler:
a)
integralet fra 2 til e af x / kvadratrod af (x+2) dx
løsning til a:
t = x+2
dt = dt
x= 2 <=> t=4
x=e <=> t=e+2
så når jeg indsætter de fundene værdier ind i integralet for jeg ikke den rigtige løsning.
Er der nogen der ved hvordan man kan løse integralet jeg er helt lost.
a)
integralet fra 2 til e af x / kvadratrod af (x+2) dx
løsning til a:
t = x+2
dt = dt
x= 2 <=> t=4
x=e <=> t=e+2
så når jeg indsætter de fundene værdier ind i integralet for jeg ikke den rigtige løsning.
Er der nogen der ved hvordan man kan løse integralet jeg er helt lost.
e
S[x / sqrt(x+2)] dx
2
løsning til a:
t = x+2
dt = dt
x= 2 <=> t=4
x=e <=> t=e+2
Gider du prøve at skrive dine udregninger
så jeg kan se hvor du går fejl?
Duffy
Svar #2
17. maj 2005 af Christina2004 (Slettet)
Bestemmelse af følgende integral:
e
S[x / sqrt(x+2)] dx =
2
Hvis vi så bruger substitutions metoden for vi følgende:
t= g(x) = x + 2
dt = 1dx
Ny nedre grænse:
Hvis x = 2 <=> t = 4
Ny øvre grænse:
Hvis x = e <=> t = e + 2
e
S[x / sqrt(x+2)]dx =
2
e+2
S[1 / sqrt(t) ]dt =
4
e+2
S[t^(-1/2) ]dt =
4
e+2
[2*t^(1/2) ]=
4
2* (e+2)^(1/2) - 2* (4)^(1/2) = 0,3443
men lommeregneren siger 0,81060
e
S[x / sqrt(x+2)] dx =
2
Hvis vi så bruger substitutions metoden for vi følgende:
t= g(x) = x + 2
dt = 1dx
Ny nedre grænse:
Hvis x = 2 <=> t = 4
Ny øvre grænse:
Hvis x = e <=> t = e + 2
e
S[x / sqrt(x+2)]dx =
2
e+2
S[1 / sqrt(t) ]dt =
4
e+2
S[t^(-1/2) ]dt =
4
e+2
[2*t^(1/2) ]=
4
2* (e+2)^(1/2) - 2* (4)^(1/2) = 0,3443
men lommeregneren siger 0,81060
Hvis vi så bruger substitutions metoden for vi følgende:
t= g(x) = x + 2
dt = 1dx
Ny nedre grænse:
Hvis x = 2 <=> t = 4 (OK her!)
Ny øvre grænse:
Hvis x = e <=> t = e + 2
e
S[x / sqrt(x+2)]dx =
2
Du laver fejl her:
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
e+2
S[1 / sqrt(t) ]dt =
4
...du får på mærkelig vis x til at blive til 1 !!
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Der skal stå :
e+2
S[(t-2) / sqrt(t) ]dt =
4
da du jo har
t= g(x) = x + 2 <=>
x=t-2
...ka' du nu?
Duffy
t= g(x) = x + 2
dt = 1dx
Ny nedre grænse:
Hvis x = 2 <=> t = 4 (OK her!)
Ny øvre grænse:
Hvis x = e <=> t = e + 2
e
S[x / sqrt(x+2)]dx =
2
Du laver fejl her:
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
e+2
S[1 / sqrt(t) ]dt =
4
...du får på mærkelig vis x til at blive til 1 !!
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Der skal stå :
e+2
S[(t-2) / sqrt(t) ]dt =
4
da du jo har
t= g(x) = x + 2 <=>
x=t-2
...ka' du nu?
Duffy
Svar #5
17. maj 2005 af Epsilon (Slettet)
#2:
Man kan bruge substitution som anvist i #3 og dernæst opsplitte integranden
(t-2)/sqrt(t) = t/sqrt(t) - 2/sqrt(t)
Opgaven løses så ved at integrere hvert led separat og indsætte de nye grænser.
Som Duffy påpeger, kan du ikke slutte således;
e
S[x / sqrt(x+2)]dx =
2
e+2
S[1 / sqrt(t) ]dt =
4
Hvor bliver 'x' i tælleren af? Det bortfalder ikke ved substitutionen
t = x+2 => dt = dx (!)
Alternativt kan man benytte partiel integration;
S[f(x)*g(x)]dx = F(x)*g(x) - S[F(x)*g'(x)]dx
idet vi sætter
f(x) = 1/sqrt(x+2) = (x+2)^(-1/2)
g(x) = x
Dermed haves
g'(x) = 1
og
F(x) = 2(x+2)^(1/2)
er en stamfunktion til f. Ergo
S[f(x)*g(x)]dx =
2x*(x+2)^(1/2) - S[2(x+2)^(1/2)]dx =
2x*(x+2)^(1/2) - 4/3*(x+2)^(3/2)
Indsæt selv grænserne x = 2 hhv. x = e, og eftervis, at du får samme resultat, som angivet i sidste linie i indlæg #2.
//Singularity
Man kan bruge substitution som anvist i #3 og dernæst opsplitte integranden
(t-2)/sqrt(t) = t/sqrt(t) - 2/sqrt(t)
Opgaven løses så ved at integrere hvert led separat og indsætte de nye grænser.
Som Duffy påpeger, kan du ikke slutte således;
e
S[x / sqrt(x+2)]dx =
2
e+2
S[1 / sqrt(t) ]dt =
4
Hvor bliver 'x' i tælleren af? Det bortfalder ikke ved substitutionen
t = x+2 => dt = dx (!)
Alternativt kan man benytte partiel integration;
S[f(x)*g(x)]dx = F(x)*g(x) - S[F(x)*g'(x)]dx
idet vi sætter
f(x) = 1/sqrt(x+2) = (x+2)^(-1/2)
g(x) = x
Dermed haves
g'(x) = 1
og
F(x) = 2(x+2)^(1/2)
er en stamfunktion til f. Ergo
S[f(x)*g(x)]dx =
2x*(x+2)^(1/2) - S[2(x+2)^(1/2)]dx =
2x*(x+2)^(1/2) - 4/3*(x+2)^(3/2)
Indsæt selv grænserne x = 2 hhv. x = e, og eftervis, at du får samme resultat, som angivet i sidste linie i indlæg #2.
//Singularity
Skriv et svar til: OPGAVE !!!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
