Matematik

integration ved substitution

19. april 2011 af terbium (Slettet) - Niveau: A-niveau

sidder med denne opgave 

    4

π∫(3/x-1)^2 dx     -- på lommeregnersprog π∫(3/(x-1))^2,x,2,4) = 6π 

   2

men løsningen skal gives ved brug af stamfunktioner altså ude lommeregner, jeg har forsøgt men ender med noget helt andet

π*18ln(3) er der en der kan give en hånd med denne opgave ? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2011 af NejTilSvampe

rettelse: så ikke "dit lommeregner sprog"... Du bør altid skrive 3/(x-1) og ikke bare 3/x-1 for det betyder nemlig (3/x) - 1 , kan du se forvirringen?

benyt kvadretsætningen og integrer som sædvanligt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Dette er ikke korrekt, da ∫ u-2 du = -(1/u) + k . Benyt formlen ∫ un du = un+1/(n+1) + k .

OK, der blev redigeret i indlægget.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er åbenbart tale om integralet

π·24 (3/(x-1))2 dx = 9π·[-1/(x-1)]42 = 9π·(1 - 1/3) = 9π·2/3 = 6π


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. april 2011 af NejTilSvampe

der er vist gået kludder i det. men ja.

der står jo

9/(x-1)^2

u = x-1 => du = dx

F(x) = 9pi ∫ u^-2 du = -9pi * u^-1 = -9pi / (x-1)


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2011 af mathon

 uden substitution:

   π·24 (3/(x-1))2dx = 9π·24 1/(x-1)2dx = -9π·[1/(x-1)]24 = -9π((1/3) - 1) = 9π·(1 - (1/3)) = 9π·(2/3) = 6π

...

    ∫0 (1/x2)dx = -1/x                                                    


Skriv et svar til: integration ved substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.