Matematik

Vækst i matematik

25. april 2011 af HenrikN (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har prøvet at rode rundt med den her opgave uden nogle former for løsning, i facitlisten står der at a = 1,1298 og at b burde gerne være b=7
Men jeg kan bare ikke få det til at give dette nogle, der kan hjælpe?
Opgaven lyder således:

Funktionen f(x) = b * ax oplyses, at f(0) = 7, og at funktionsværdien f(x) tredobles, når x øges med Δx = 9.

Bestem tallene a og b


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. april 2011 af Bootstrap (Slettet)

b=7

a=1,129831

For at teste det:

f(9)=7*1,1298319

f(18)=7*1,12983118

f(0)=7

f(9)=21

f(18)=63

7*3=21

7*3*3=63.

Det passer.


Svar #2
25. april 2011 af HenrikN (Slettet)

Kan du evt. skrive nogle udregninger så jeg forstår det bedre?#1


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2011 af Bootstrap (Slettet)

Jeg brugte bare mit CAS værktøj. Smider lige noget udregning sammen.



Svar #4
25. april 2011 af HenrikN (Slettet)

 Mange tak 


Svar #5
25. april 2011 af HenrikN (Slettet)

Hvordan skal man regne det ud hvis man ikke har resultatet?#3


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. april 2011 af Bootstrap (Slettet)

b værdien skal være 7 for f(0)=7

altså: b*a0=7, a0 forsvinder, og b er tilbage: b=7

a værdien findes ved at sætte to punkter ind i dette udtryk:

(y2/y1)(1/(x2-x1))

to punkter:

P(0;7) (det opgivne)

Q(9;7*3) for delta x er 9, derfor bliver 7 tredoblet :-)

a=31/(9-0)=1,129830964 (mere præcist)


Svar #7
25. april 2011 af HenrikN (Slettet)

 Tak for hjælpen Bootstrap, nu forstod jeg det nogenlunde, til at kunne forklare det.


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. april 2011 af Bootstrap (Slettet)

Du kan eventuelt finde beviset for hvorfor at faktoren a kan findes ved denne metode. :-)

http://da.wikibooks.org/wiki/Matematik_A/Eksponentielle_Funktioner


Skriv et svar til: Vækst i matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.