Matematik

kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum

25. april 2011 af miaomiao (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej har problemer med at løse følgende opgave:

I et koordinatsystem i rummet er en kugle bestemt ved ligningen x2+6x+y2-8y+z2=0

bestem kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum

På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. april 2011 af Isomorphician

Hint: Brug dine kvadratsætninger til at omskrive udtrykket


Brugbart svar (2)

Svar #2
25. april 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Du anvender kvadratkomplettering, hvor du går baglæns for at finde frem til koordinaterne for centrum og værdien af radius. Jeg vil ikke forære dig svaret, det har jeg nemlig fået vrøvl med tidligere. Men du skal benytte dine kvadratsætninger.


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. april 2011 af Studieguruen (Slettet)

 #1

Ja, lige mine ord :-)


Svar #4
25. april 2011 af miaomiao (Slettet)

jeg kan ikke rigtig se hvordan jeg skal gøre det :)


Brugbart svar (2)

Svar #5
25. april 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Du har samlet x'erne, y'erne og z'erne hver for sig.

Hvis du kigger på x'erne, får du: (x + 3)^2 - 3^2 . Prøv nu selv.


Brugbart svar (2)

Svar #6
25. april 2011 af Isomorphician

#4:

Fx:

x2 + 6x = (x + 3)(x + 3) - 32


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. april 2011 af mathon

        x2 + 6x = (x+3)2 - 9

        y2 - 8y = (y-4)2 - 16


Svar #8
25. april 2011 af miaomiao (Slettet)

Okay bertyder der så at:

x^2+6x+y^2-8y+z^2=0

(x+3)^2+(y-4)^2+(z-0)^2 = 0

koordinaterne til centrum C(3,-4, 0) og at radius således bliver 0?


Brugbart svar (5)

Svar #9
25. april 2011 af Studieguruen (Slettet)

 #8

Nej, du får istedet C(-3,4,0) .

Du skal lige huske at kvadratet på andet led lægges til højre side af ligningen.


Brugbart svar (5)

Svar #10
25. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Vær opmærksom på fortegnene. Ligningen for kuglen med centrum i (a,b,c) og radius r er

(x-a)2 + (y-b)2 + (z-c)2 = r2

Aflæs nu centrums koordinater korrekt.


Brugbart svar (5)

Svar #11
25. april 2011 af mathon

                x2 + 6x + y2 - 8y + z2 = 0

               (x+3)2 - 9 + (y-4)2 - 16 + z2 = 0

               (x+3)2 + (y-4)2 + (z-0)2 = 25

                (x-(-3))2 + (y-4)2 + (z-0)2 = 52


Svar #12
25. april 2011 af miaomiao (Slettet)


Tusind tak for hjælpen!!!!!!!!! :)


Skriv et svar til: kuglens radius og koordinatsættet til dens centrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.