Matematik

Ligning med to ubekendte

03. maj 2011 af studieportalenxxx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen

Har fået stillet en opgave der lyder:

Konsistensen af asfalt angives ved gennemtrængeligheden. I en model er sammenhængen mellem gennemtrængeligheden p og asfaltens temperatur T (målt i Cº) bestemt ved ligningen:

logp= k + a · T

Hvor k og a er konstanter.

For en bestemt asfalttyper gælder, at:

p=60, når T=25

p=331, når T=40

Beregn konstanterne k og a for denne asfalttype

Jeg har fundet ud af at jeg skal regne det ud som to ligninger med to ubekendte:

log60=k+a·25

log331=k+a·40

men jeg ved ikke helt hvad jeg gør så, håber der er nogen der kan hjælpe :-D


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2011 af mathon

             k + a · 40 = log(331)

             k + a · 25 = log(60)                               nederste ligning trækkes fra øverste

             15 a = log(331) - log(60)

              a = log(331/60) / 15 = 0,049445


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. maj 2011 af mathon

             k + 0,049445 · 25 = log(60)

             k = log(60)   -   25·0,049445


Svar #3
03. maj 2011 af studieportalenxxx (Slettet)

k = 0,54

tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Ligning med to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.