Matematik

Finde forskrift parabel ud fra nulpunkter og skæring med y-aksen

04. maj 2011 af cmg (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! Jeg har lidt problemer med hvordan jeg finder frem til forskriften for en parabel ud fra kendskab til dens to nulpunkter og dens skæringspunkt med y-aksen, der også er toppunktet.
Nulpunkterne er (2,5;0) og (-2,5;0)

Skæringspunktet med y-aksen er (0;4,8) (dette er også toppunket)

Håber der er nogle kloge hjerner, der kan hjælpe! ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at hvis r1 og r2 er rødderne i 2.-gradspolynomiet, har det forskriften

f(x) = a·(x - r1)·(x - r2)

Her kendes r1 = 5/2 og r2 = -5/2 . Benyt den sidste oplysning om toppunktet til at bestemme a.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. maj 2011 af SuneChr

Vi kender tre punkter på parablen, og kan da finde de ubekendte koefficienter a, b og c:

    y  =  a·x2  +  b·x  +  c


Skriv et svar til: Finde forskrift parabel ud fra nulpunkter og skæring med y-aksen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.