Fysik

Boyle-Mariottes og Gay-Lussacs love

07. maj 2011 af placebo321 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg lavet en fysikraport, som efterviser ovenstående love.

Jeg har bare nogle spørgsmål

 Først til Boyle-Mariottes lov.

1. Hvordan kan det være, stofmængden ikke ændrer sig, når volumen ændrer sig? Kan man gøre volumen vilkårlig lille uden at stofmængden ændrer sig?

2. Jeg har lavet en graf, hvor jeg har afbildet trykket p som funktion af 1/V. Det giver en lineær sammenhæng

Betragter jeg idealgasloven

p*V=n*R*t=k

ser jeg at højresiden er konstant. (hvilket leder tilbage til mit første spørgsmål om sammenhængen stofmængden og volumen)

Jeg ved så, at

p= y

1/V= x

n*R*T= hældningen med enheden L*bar

3. Jeg skal forklare hældningens fysiske betydning. Hvad menes der præcist med det? Skal jeg bare sige, at den viser størrelsen af n*R*T?

Nu til Gay-Lussacs lov

Jeg får en lineær sammenhæng, når jeg afbilder trykket som funktion af temperaturen, hvilket efterviser GLs lov.

p= y

T = x

n*R/V = hældningen med enheden bar/mol

1. jeg skal forklare hældningens fysiske betydning. Er det dét, som jeg har gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2011 af peter lind

Boyle-Mariottes lov.

1. Masse kan ikke sådan forsvinde. Forudsætningen for at loven holder er at temperaturen er konstant samt at der ikek tilføres eller fjernes masse.

3. Ja

Gay-Lussacs lov

1. ja


Svar #2
07. maj 2011 af placebo321 (Slettet)

Så når man skal forklare den fysiske betydning, er det nok at skrive at hældningen er

n*R/V

ved GLs lov


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2011 af peter lind

ja


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. maj 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Jeg har forstået det lidt anderledes; at din forklaring snarere er den matematiske betydning.

Den fysiske betydning kunne så være en begrundelse for at lavere volumen --> højere tryk. Hvilket ville være at molekylerne får mindre plads til at bevæge sig på, og derfor støder oftere mod beholderens vægge og dermed skaber et højere tryk eller sådan noget.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. maj 2011 af mathon

"Kan man gøre volumen vilkårlig lille uden at stofmængden ændrer sig?"

Idealgasloven gælder kun så længe man - med tilnærmelse -  kan se bort fra gasmolekylernes eget volumen i forhold til det samlede volumen, hvilket ikke er tilfældet, når "man gør volumenet vilkårligt lille";

      da er vi ovre i
      Van-der-Waals
      tilstandsligning
                                             (p + a·(n/V)2) · (V - b·n) = n·R·T
 


Skriv et svar til: Boyle-Mariottes og Gay-Lussacs love

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.