Matematik

Matematik

08. maj 2011 af aaaaaz (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan differenteres ligningen funktionen: f(x)=-a/((x^2+R^2)^-1,5) uden brug af lommeregner, hvor a og R er konstanter?

Ved ikke hvilken formel jeg skal bruge for at når jeg skal differentere f(x)=k/h(x)


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt formlen for differentiation af en kvotient (f/g)' = (f'g - fg')/g2 , hvor i dette tilfælde tælleren er en konstant . Men eftersom man i funktionen divider med en størrelse opløftet i potensen -1,5 , kan funktionen skrives lidt simplere:

f(x) = -a·(x2 + R2)3/2


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. maj 2011 af Euroman28

Jeg vil da sige det er da nemmere at sige

Hvor du så bruger produkt-reglen der siger

Hvor du finder

ved sammensat diff.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. maj 2011 af Euroman28

Du er givet funktionen

hvor

samt

Du kan finde den afledte ved hjælpe af produkt og kædereglen.

Med andre ord

da g(x) er en sammensat funktion, så anvendes kædereglen.

hvor

Du sætter så u tilbage i

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2011 af Euroman28

Se venligst bort fra #3

Er jeg er ikke helt vågen...

Du er givet funktionen

hvor

samt

Du kan finde den afledte ved hjælpe af produkt og kædereglen.

Med andre ord

da g(x) er en sammensat funktion, så anvendes kædereglen.

hvor


 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2011 af NejTilSvampe

#3 - det ser meget forkert ud.

For det første, #1 forslår at vi omskriver :

f(x) = -a / (x^2+r^2)^(-3/2)  =  -a * (x^2+r^2)^(3/2)    (han ganger eksponenten med -1, og laver brøken om til et produkt)

Dermed kan vi bruge produkt reglen som du siger.

men u = (x^2+r^2)   IKKE  (x^2+r^2)^(3/2)  !! og slet ikke (x^2+r^2)^(-3/2)  som du forslår.

du = 2x

dg/dx = (3/2) * (x^2+r^2)^(1/2) * 2x = 3x* (x^2+r^2)

 Rettelse ok, det blev ændret =) nvm.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. maj 2011 af Euroman28

@NejTil,

Jeg var ikke helt vågen da jeg lavede #3. Vile ønske at studieportalen holdt op med man ikke kunne rette et svar efter 10 min :(

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er jo også en mulighed at sove, når man ikke er vågen.

Med

f(x) = -a·(x2+R2)3/2

fås

f'(x) = -a·(3/2)·(x2+R2)1/2·(2x) = -3ax·(x2+R2)1/2


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. maj 2011 af Euroman28

Kan godt være Andersen11,

Men noget helt andet er også at latex-systemet på studieportal er rimmelig antik i forhold til de bruger på f.eks.

physicsforums.com

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Formlerne er da så rimeligt simple, at det ikke er nødvendigt at ty til LaTeX for at stille formlerne op.


Skriv et svar til: Matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.