Matematik

potens funktion

08. maj 2011 af MonicaAK (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej med jer!

jeg har fået et eksamespørgsmål som lyder på:

fortæl hvad a og b siger om funktionen y=b*x^a

hvordan skal jeg tale om det  20 minutter?

er der noget specielt jeg kan sige? der står intet specifikt i min mat bog, er der nogen der kender en hjemmeside eller noget?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2011 af Euroman28

du skal bla. komme ind på at den alm. potens-funktion vha. logaritme regnereglerne.kan skrives som

Hvilket giver en ret linje på logaritmisk papir.

Det er en meget vigtigt

Dette faktum bruger du til at bevise formlen til at finde a for potensfunktioner.

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #2
08. maj 2011 af MonicaAK (Slettet)

Tak. kender du en hjemmeside hvor dette står uddybet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

Der er masser at snakke om. Jeg er  nærmest forskrækket  over at man allerede bliver sparket ud efter 20 minutter, inden man rigtigt for alvor  kommer igang.

Du kan blandt andet bevise sætningen a =(logy2- logy1)/(logx2-logx1)  Glem ikke at en potensfunktion giver en ret linje når den afbildes på et dobbeltlogaritmisk papir.  En potensvækst er af typen y = b*xa  Mens en potensfunktion hedder     f(x) = xa . Jeg lavede noter til spørgsmålet da jeg selv var oppe i MATB før jul.  Det om potensfunktion vedhæftes her.   

Vedhæftet fil:potensvækst.docx

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. maj 2011 af NejTilSvampe

puuhha, #3 - det er altså ikke super godt.. der er nogle forståelses fejl. Her snakker jeg om dit vedlagte dokument.

Du siger konstant a er forskellig fra 1, og så siger du hvis a er 1 blablabla.. det giver ikke mening at snakke om "hvis a er 1" når du allerede har defineret a forskellig fra 1, men det er en bagatel. Men hvis du insisterer på at snakke om tilfældet a = 1, hvorfor snakker du så ikke om tilfældet a = 0 ? 

du siger for x>0 er f(x) voksende ,   prøv at tegn grafen x^-2 

du siger for x<0 er f(x) aftagende,   prøv at tegn grafen x^2

Dine udledninger er dog udmærket.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

Ja det er rigtigt. Lidt kedelig misforståelse.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. maj 2011 af NejTilSvampe

 glemte iøvrigt også at nævne at når a ikke er et lige tal, er x<0 ikke defineret (man kan ikke tage roden af et negativt tal).


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2011 af mathon

endvidere kan tilføjes

                                     y2/y1 = (x2/x1)a  ⇔  (Δy/y)·100% = ((x2/x1)a - 1)·100%

                                     x2/x1 = (y2/y1)1/a  ⇔  (Δx/x)·100% = ((y2/y1)1/a - 1)·100%


Svar #8
09. maj 2011 af MonicaAK (Slettet)

 tak for jeres svar.

#3 den fil du har vedhæftet er desværre beskadiget, så jeg kan ikke åbne den på min computer:(

er der nogen der kender en hjemmesider, eller har nogle andre noter som jeg kan prøve at kigge på?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

      Det er fint nok at du ikke kan downloade filen, når der er fejl i opgaven.       Men prøv at downloade denne opgave.  (Link fjernet pga. dødt link. Mvh. Studieportalen.dk)  Den er  også ude i højre side. Den har godt nok kun enkelt download, men jeg tror det skyldes at opgaven lige er blevet uploaded på studieportalen.


Svar #10
10. maj 2011 af MonicaAK (Slettet)

 tak. men problemet ved denne opgave er, at jeg skal fortælle hvad a og b siger om en potens sammenhæng.

Jeg har også en anden opgave hvor jeg skal bestemme a og b, den kan jeg sagtens finde ud af.

jeg ved bare ikke hvad jeg skal sige, at a og b siger om en potens sammenhæng (y=b*x^a) det er jo noget jeg skal tale om i 20 minutter, så det må være et eller andet specifikt jeg skal sige, jeg ved bare ikke hvad.


Svar #11
18. maj 2011 af MonicaAK (Slettet)

 Jeg fandt ud af, at når man ganger x med k skal man gange y med k^a fordi


Skriv et svar til: potens funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.