Matematik

Matrix opgave

10. maj 2011 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg er interesseret i at regne følgende matrix ved rækkereduktion (Gauss elimination):

cos2(15)     sin2(15)    sin(15)cos(15)     -686·10-6

cos2(35)     sin2(35)    sin(35)cos(35)     -898·10-6

cos2(85)     sin2(85)    sin(85)cos(85)     -306·10-6

De første tre søjler er koefficientmatrix, mens det hele benævnes totalmatrix. Nogen, der har en idé om, hvordan denne skal regnes? Det skal siges, at den første søjle beskriver variablen εx (f.eks. 1.række 1.søjle εxcos2(15)), den næste søjle εy og den tredje γxy. Jeg ved desuden, at γxy skal give ca. -1200. Håber, at der nogle, der forstår spørgsmålet. :-)

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Kør matricen ind i Excel og benyt Excel's matrix-funktioner til at invertere koefficientmatricen og beregne de tre ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Jeg finder elementerne i den inverse koefficientmatrix til

 1.777861913  -0.98408997     0.206228056
 0.222138087  -0.321317319  1.099179233
-2.694592711   3.758770483 -1.064177772

og de tre variable til

εx   = -3.9900626E-04
εx   = -2.0019262E-04
γxy = -1.2012469E-03

Eftersom højresidens elementer har absolutte værdier omkring 10-4 , og den inverse matrix har elementer af størrelsesordenen omkring 1, vil løsningen have absolutte værdier af størrelsesordenen 10-4 
 


Svar #3
21. maj 2011 af turk89 (Slettet)

#2

Vi har ikke lært at udregne matrix-opgaver vha. Excel, men jeg er også kommet frem til en løsning nu.

Tak for det.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det drejer sig om at læse vejledningen i Excel. Hvis du bruger et andet redskab, læser du vel vejledningen til det?


Svar #5
21. maj 2011 af turk89 (Slettet)

#4

Jo, men så ville jeg hellere foretrække, at bruge lommeregneren til at regne det ud, da vi har fået undervisning i det (vejledning til lommeregneren haves også). Jeg var mere interesseret i, at regne det ud i hånden, hvilket også lykkedes til sidst.


Skriv et svar til: Matrix opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.