Matematik

hjælp med opgave

10. maj 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

En fodgænger træder ind på det rullende fortov til tiden t = 0 s. Grafen viser
fodgængerens fart som funktion af tiden.

a) Bestem ud fra grafen fodgængerens acceleration til tiden t = 5,0 s.
Bilag 1 kan benyttes ved besvarelsen.

her kan i se grafen. 

som jeg har løst den er ved simpelt at finde a som i en eksponentiel udvikling, da grafen i det første stykke ligner en eksponentiel udvikling. 

er det rigtigt forstået? 

eller hvordan skal opgaven løses? 


Svar #1
10. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf/Fysik/100527_fysik_A_stx_opgave.ashx

link til grafen 


Svar #2
10. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

ser ikke ud til at linket virker. men her er grafen vedhæftet 

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. maj 2011 af NejTilSvampe

 grafen viser hastighed over tid. 

acceleration er netop ændring i hastighed over tid. Dvs. øjebliksaccelerationen er tangenthældningen til grafen.

Aflæs hvad du synes tangenthældningen er til t= 5


Svar #4
10. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

er det jeg har gjort forkert så? 

jeg er ikke med på hvordan jeg skal aflæse tangenthældningen. og i denne tråd er der en anden der har gjort det p åen helt anden måde. 

er det rigtigt? https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=985949#985972


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Det er formodentlig meningen, at du skal "aflæse" dig frem til resultatet og ikke regne.
 

Accelerationen ses på grafen som stejlheden eller hældningen i punktet t = 5
 

Da hældningen ser ud til at være ca. 60 grader, vil hældningen være tan60

Dvs. a = 1,73 m/s^2


Svar #6
11. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

jeg har fundet ud af det nu, tak for hjælpen ellers. 

det var sådan 

a = dv/dt 

tangenhældningen skulle beregnes. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. maj 2011 af NejTilSvampe

 #6 - altså hvis du skal "beregne" det, kræver det at du har en funktionsforskrift... Og i så fald har du ikke givet os alle oplysningerne og dermed spildt vores tid.. Men hvis du stadig ikke har funktionsforskriften så står jeg ved at du skal 'aflæse' accelerationen på grafen.

#5 - vinklen er muligvis 60 grader, men kig på akserne.

I mine øjne ligner det at hældningen 0,50 helt præcist. Men det er jo subjektivt.


Svar #8
11. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

det er givet flere informationer, men de skal ikke bruges. kun grafen må bruges. 

men jeg har fundet ud af metoden, resultatet er ligegyldigt. det kommer an på hvor præcis man er til at aflæse og tegne tangenthældningen 

jeg aflæse ændringen af hastigheden til 2.60 og ændringen af tiden til ca. 9 s. 

dermed er a ca. 0.29 m/s^2 


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

# 7

Det er ganske rigtigt - forholdet mellem akserne er jo 1:10

Så jeg fastholder de 60 grader og dividerer med 10 til 0,17


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. maj 2011 af NejTilSvampe

 #8 - du har selvfølgelig lov til at afgive det som dit svar, og det er et lige så godt bud som mit. Men vil nu stadig gerne vise mit belæg. Synes der er rimlig langt fra 0,17 til 0,29 :p

Se tegning.

Tallene er dejlig runde.

Men som du selv siger, det handler om hvordan man aflæser grafen. Det der vægter mest er din forklaring. 

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #11
11. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

I den behandling af opgaven, hvortil der linkes i #4, havde jeg blot benyttet oplysningerne under fotoet i stedet for at benytte den vedlagte graf. Det mest nøjagtige er at benytte grafen på side 13 i opgavesættet.

Ser man på tangenten til tiden t=5,0s , går den med god tilnærmelse gennem punkterne (0s , 0,7m/s) og (10s , 2,5m/s) . Accelerationen til tiden t=5,0s er da

a = (2,5m/s-0,7m/s)/10s = 1,8m/s / 10s = 0,18m/s2


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. maj 2011 af NejTilSvampe

 okay jeg aflæste det som (0;0,5) istedet for (0;0,7)  men vi nærmer os da ved at være enige :P


Svar #13
11. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

hm okay, jeg prøver lige igen. har valgt nogle uheldige tal. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det er helt sikkert. Mine briller er sikkert heller ikke så gode som dine falkeøjne.

#13

Tegn tangenten til tiden t=5s og aflæs hastighederne, hvor den skærer koordinatlinierne ved t=0s og t=10s.


Skriv et svar til: hjælp med opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.