Matematik

Højde og bredde i gavl (parabel)

13. maj 2011 af WHiP (Slettet) - Niveau: B-niveau

Godaften

Jeg har et lille forståelses problem i en opgave.

En gavl med højden 4,8m og bredden 5m.

Bestem den højest mulige port, der kan indsættes, når bredden af porten skal være 3 m, og bestem bredden af den bredest mulige port, der kan indsættes i gavlen, når portens højde skal være 3,5 m.

Jeg har fået forskriften:

h(x)=-0,768*x^2+3,8*x,

Heraf har jeg fundet frem til:

Den højest mulige port
h(1)=3,072

Den bredest mulige port
h(x)=3,5 <-> x=x_2-x_1 x=2,6

Jeg kan bare ikke forstå hvorfor det er sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Forskriften er ikke korrekt. Der er et parabelformet hul i gavlen med højden 4,8m og bredden 5m . Parabelen har derfor forskriften

h(x) = a·(x -2,5)(x +2,5) ,

hvor a bestemmes af h(0) = 4,8 , dvs 4,8 = -a·2,52 , eller a = -4,8/2,52 = -0,768 .

Forskriften er derfor

h(x) = -0,768·x2 + 4,8

Spørgsmålet om den højest mulige port besvares ved at at beregne h(1,5) .

Spørgsmålet om den bredest mulige port besvares ved at løse ligningen h(x) = 3,5 . Bredden er så forskellen mellem de to rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. maj 2011 af peter lind

Hvad er h(x) ? Hvordan beskrives porten i de forskellige tilfælde?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er et parabelformet hul i gavlen, der er beskrevet ved forskriften h(x). I dette hul skal så indsættes en rektangulær port med vandrette og lodrette sider. Opgaven har verseret i flere tråde gennem tiderne.


Svar #4
13. maj 2011 af WHiP (Slettet)

#1

Det ændre jo ikke ligefrem på at resultatet er det samme og jeg har også gjort det du gjorde, men ok lad os bare sige:

Den højest mulige port ved h(1,5)

Den bredeste port ved h(x)=3,5

Mit spørgsmål var ikke hvordan man beregnede det, det var mere hvorfor man kunne sige at h(1,5) vil give den højeste port og hvorfor ved h(x)=3,5 og så ved at tage forskellen i rødderne giver den bredeste port


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det forstås nok bedst, hvis du laver en tegning af opstillingen.

Hvis man skal have en rektangulær port med bredden 3m ind i det parabelformede hul, vil portens endestolper stå ved x = -1,5 og x = 1,5. Bemærk, at parabelen er symmetrisk omkring y-aksen, så
h(x) = h(-x) . Parabelhullets højde er størst ved x = 0, og den bliver lavere og lavere, når vi går længere væk fra symmetriaksen. Ved x = ±1,5 er parabelhullets højde h(1,5) . Hvis porten så er højere end h(1,5), vil portens overligger jo skære ind i parabelen og ødelægge murværket uden for det parabelformede hul. Derfor er h(1,5) den maksimale højde for en rektangulær port med bredden 3m , der kan passes ind i det parabelformede hul.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. maj 2011 af peter lind

Tegn evt. op. Så kan du bedre se det.

du må regne med at porten skal ligge midt i hullet altså med centrum i x= 0. Hvis porten skal være 3 m bred skal den lodrette del være ved x = -1,5 og x= 1,5. Den kan højst være lige så stor som parablen i dette punkt alrså h(-1,5) = h(1,5)

Hvis højden er 3,5 vil du  du støde på hullet når h(x) = 3,5


Svar #7
13. maj 2011 af WHiP (Slettet)

#5

Ok tak nu vil jeg så lige prøve med h(x)=3,5

den giver to resultater x_1=-1,3 og x_2=1,3

jeg skal vel her gange med 2 fordi bredden af porten er afstanden mellem rødderne, men hvad end jeg ganger med to eller jeg tager forskellen kan være ligegyldigt fordi i det her tilfælde er x_2-x_1=2*x_2, grunden til 2*x_2 er så fordi porten ikke kan have en negativ afstand?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det ændrer ikke på resultatet, fordi du tilsyneladende har benyttet den korrekte forskrift i dine interne beregninger. Men tastefejlene virker jo lidt meningsforstyrrende.

#7

Som jeg skrev i #5 er parabelen symmetrisk omkring y-aksen. Derfor gælder der for de to rødder, at x2 = -x1. Bredden af porten er afstanden mellem de to rødder, dvs |x2 - x1| = |x2 + x2| = 2|x2| = 2|x1| .


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. maj 2011 af peter lind

ja. Strengt taget er afstanden |x2-x1|; men man plejer automatisk at tage den største værdi som x2, hvorfor man ignorerer de numeriske tegn


Svar #10
13. maj 2011 af WHiP (Slettet)

Så det jeg har skrevet i #7 er i princippet en god nok argumentation fordi 1,3 er større end -1,3 og derfor 1,3-(-1,3)


Svar #11
13. maj 2011 af WHiP (Slettet)

#8

nej ok det kan jeg godt se nu

Tusind tak for jeres hjælp, jeg har lært meget nu:)


Skriv et svar til: Højde og bredde i gavl (parabel)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.