Oldtidskundskab

Old - Masser af spørgsmål til Sokrates forsvarstale

20. maj 2005 af *A* (Slettet)
Hvad er
Dispeterekunst - det nævnes flere gange, især i starten

Kan godt se at Sokrates ikke vil sammenlignes med sofister, men hvorfor er det negativt at blive sammenlignet med naturfilosoffer?

Har hørt om Ethos logos og Pathos i talen her. Men husker ikke rigtig vi har lært noget om det. Nogen der kan give mig et eksempel på hvor det bruges?

Kan Platons idelære, hulelignelsen og den platoniske trekant overføres til Sokrates forsvarstale?

Hvad er orficismen?

Der anvendes også dialektik - men hvad er det konkret. Eksempler?

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2005 af BsB86dk (Slettet)

Naturfilosofferne var (med nutidige øjne) meget fine, men dengang var det ikke så godt hvis man sagde at guderne ikke eksisterede fordi der ikke var konkrete beviser... Det brød staten sig ikke særlig meget om...
Men dispeter kunsten er (så vidt jeg husker, og det er ikke så pålideligt) kunsten at diskutere, men det er jeg OVERHOVEDET ikke sikker på what so ever..
jeg ved ikke helt hvordan man skal sætte det sammen med Platons ideer, men det kan nok godt lade sig gøre da det hele jo er skrevet af Platon (dog sikkert med nogen grobund i virkeligheden) fx er der skrevet en hel masse som Sokrates skulle have sagt efter domsafsigelsen, men det var ikke praksis dengang, så det har formodentlig) ikke fundet sted, men Platon har sikkert snakket med Sokrates lige inden han skulle drikke skarntydesaften og det er sikkkert Sokrats' holdninger det meste..
Øh de to andre ting vil jeg ikke være den rette til at hjælpe med, så det vil jeg overlade til resten af de ivrige brugere på Sp.dk...

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2005 af freja85 (Slettet)

med hulelignelsen er mit gæt at sokrates både har været nede i hulen og oppe, han er blevet oplyst!! men kig i de oldnoter der ligger på denne side, der står noget om det..

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2005 af nam (Slettet)

Hey du!

Disputerekunsten er kunsten at diskutere og talekunsten generelt..

Du kan godt bruge hulelignelsen i sokrates forsvrstale, men hvor har jeg pt. lige glemt :S Skal op i det snart, men har ikke læst min Platon endnu.. men du kan jo prøve at lede så ;o)

Dialektisk metode er noget Platon/Sokrates andvender en del.
Dialektisk metode er konkret en logisk argumenterende metode til at komme frem til et svar. Der er så forskellige måder at gøre det på. De tre vi har lært om er:
1)Analogi (billeder på noget andet for at anskueliggøre sammenhængen mellem ting)
2)Tautologi (A=A, en selvfølgelig. "Alle ungkarle er ugifte" er en tautologi)
3)Syllogisme (Der er en oversætning, en undersætning og en konklusion "En sten kan ikke flyve, du kan ikke flyve, ergo er du en sten" er en syllogisme. Dog skal man bemærke, at selvom det er et logisk argument behøver dette ikke nødvendigvis ikke at være sandt)

De to første argumenter bruges for at overskueliggøre og lette forståelsen for hvad man nu vil bevise om, og det sidste argument bruges til at føre beviskraft.

Det var vist sådan det.. meget overfladisk.. har du flere spørgsmål, kan du bare prøve at spørge :P

Svar #4
21. maj 2005 af *A* (Slettet)

Tak indtil videre....
Må jeg supplere med et spørgmål om den platoniske trekant og hvad prcinppet i denne er. Forstår godt at det gode=det skønne=det sande, men hvad kan man bruge det til? (evt også i forbindelse med symposion)

Svar #5
22. maj 2005 af *A* (Slettet)

Suplerer lige dette yderligere med et spørmål om PLatons idelære som anvendes i symposion. Men hvordan og hvor meget skal man forklare det?

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. maj 2005 af nam (Slettet)

Ved ikke rigtig noget om Platons trekant.. men jeg ved du skal bruge meget af Platons idelære.. det har vi i hvert fald fået af vide..

Det med at søge efter Eros er nærmest lig med at søge efter den sande ide!


Svar #7
22. maj 2005 af *A* (Slettet)

Men når man har fundet den sande kærlighed (eros) altså ideen, har man så viden om alt? Eller kun om kærlighed?

Svar #8
23. maj 2005 af *A* (Slettet)

?

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. maj 2005 af mortend6 (Slettet)

et lille ekstra tip:
sokrates kan på mange måder sammenlignes med Jesus..
synes I ikke det??

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. maj 2005 af misssofy (Slettet)

Jo jeg er helt enig! Jesus kan helt sikkert sammenlignes med Sokrates! Jesus kom jo også med alternative meninger ligesom Sokrates og skabte røre i befolkningen.

Brugbart svar (0)

Svar #11
23. maj 2005 af mortend6 (Slettet)

sokrates havde også en slags disciple, der fulgte ham...
og de blev begge henrettet..
og på en måde prædiker de begge...

Brugbart svar (0)

Svar #12
24. maj 2005 af BsB86dk (Slettet)

De måde Freud mener at Gude-begrebet (og dermed menes hovedsagligt kristendommen) var at en flok mennesker (evt fortidige hulemennesker) slog deres leder i hjel, men angrede det bagefter (ligesom Sokrates) og derfor fik ham ophøjet til en Gud (alfaderlig figur) så vidt gik det dog ikke med Sokrates, men folk fortrød henrettelsen og derfor kan det nok på sin vis godt sammenlignes en lille bitte smule....

Brugbart svar (0)

Svar #13
24. maj 2005 af Neer (Slettet)

Det er heller ikke uden grund at Sokrates og Jesus kaldes for de to grundlæggere af vestlig kultur, civilisation og tænkemåde...

Skriv et svar til: Old - Masser af spørgsmål til Sokrates forsvarstale

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.