Fysik

STUDENTERSÆT FYSIK, KORT SPØRGSMÅL!!

15. maj 2011 af bolina (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, Jeg er gået lidt i stå i spørgsmål C i studentersættet fra december 2009:

Et internationalt forskerhold fremstillede i 1995 som de første bismuthisotopen
Bi-185. Når denne isotop befinder sig i en exciteret tilstand 185Bi*, kan den
henfalde ved udsendelse af en proton. Datterkernen dannes i sin grundtilstand.
a) Opstil reaktionsskemaet for protonhenfaldet af 185Bi*.
Forskerholdet målte, at aktiviteten fra en prøve af 185Bi* faldt til 20,7 % af den
oprindelige aktivitet i løbet af 100 ??s.
b) Bestem her ud fra en værdi for halveringstiden for 185Bi*.
Forskerholdet målte i 1995 Q-værdien for protonhenfaldet af 185Bi* til 0,2554 pJ.
Den exciterede tilstand 185Bi* ligger 0,0352 pJ over grundtilstanden for 185Bi.
c) Brug dette til at beregne en værdi for massen af 185Bi-atomet i
grundtilstanden.

Jeg har løst opgave a og b, hvor svarene er hhv:

(185/83)Bi*→(184/82)Pb+1/1P
OG

Halveringstiden på 4,4*10^-5 sekunder

Jeg skal op i eksamen i fysik på torsdag, så det kunne være rat med noget hurtig hjælp :)

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2011 af mathon

     T½ = 44,0083 s

     184Pb's masse er
                                            183,988120 u


Svar #2
15. maj 2011 af bolina (Slettet)

nej, det var min fejl´. I opgaveformuleringen står der micro sekunder. Altså 100*10^-6 sekunder. Der var blot en fejl i kopieringen.
 

Men hvad med opgave C, som jeg havde svært ved? Har du en ide til løsningen af denne? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. maj 2011 af mathon

massen af
                          185Bi*     er 
                                                  mp
                    183,988120 u + 1,00728 u +  (0,2554·10-12 J) / c2  =   184,99540 u  + 0,00171 u = 184,99711 u


massen af
185Bi er           
                    184,99711 u  -  (0,0352·10-12 J) / c2  =  184,99711 u -  0,000236 u = 184,99688 u
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. september 2011 af ceciliea1992 (Slettet)

Jeg bliver nødt til lige at stille et par spørgsmål.

Der er 3 tal jeg simpelthen ikke ved hvor kommer fra.

183,988120(kan ikke finde lige netop dette tal i databogen?) , 0,00171 og 0,000236, hvor kommer disse tal fra?


Skriv et svar til: STUDENTERSÆT FYSIK, KORT SPØRGSMÅL!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.