Matematik

02 i matematik på grund af rumfang og massefylde

15. maj 2011 af Denicec (Slettet)

 Hvad er er rumfang og massefylde? Jeg vil gerne have en til at skære det ud i pap for mig... Mine karakter bliver dårligere og dårligere på grund af det...


Brugbart svar (2)

Svar #1
15. maj 2011 af Jmjohansen (Slettet)

rumfang og volumen er det samme. Dvs. rumfanget af en liter mælk er 1 liter.

massefylden angiver hvor meget et stof vejer pr. volumenenhed. fx. 1 liter vand vejer 1 kg, så er vands massefylde 1 kg/liter


Brugbart svar (2)

Svar #2
15. maj 2011 af Conzeq (Slettet)

Rumfang er størrelsen af et rum i 3 dimensioner. Lad mig give et eksempel:

En firkant (2 dimensioner) har en længde og en bredde. Udvider du, og giver firkanten en dybde, har den nu 3 dimensioner. Det samlede rum er nu en kasse med en dybde - 3 dimensioner. Så rumfanget af denne kasse ville være længde gange bredde gange dybde = V (rumfang).

Passende kunne man bestemme rumfanget af en kasse med bredden b=2m, længden 3m og dybden 1m:

V=2m*3m*1m=6m3

Massefylde er således forholdet mellem et stofs masse og rumfang. Hvis vi igen bruger kassen som eksempel. Lad os holde fast i, at kassen har rumfanget V=6m3. Så siger vi, at kassen vejer 100kg. Så vil massefylden af denne kasse være:

p=100kg/6m3=16.67kg/m3.

Altså for hver kubikmeter (1m3) kasse du har, vejer det 16.67 kg. Så hvis du havde 100m3 kasse ville kassen med dette rumfang veje 100*16.67kg.

Den generelle formel for densitet (massefylde):

p=masse/rumfang eller p=m/V


Brugbart svar (2)

Svar #3
15. maj 2011 af Jmjohansen (Slettet)

 du kan beregne en genstands massefylde hvis du kender genstandens vægt og volumen -  så finder du genstandens massefylde ved at dividere massen med volumen.

fx.

en cylinder vejer 43 kg og fylder 2 liter, så kan du beregne cylinderens massefylde til

massefylde = m/V = 43 kg / 2 liter = 21,5 kg/liter


Skriv et svar til: 02 i matematik på grund af rumfang og massefylde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.