Matematik

hjælp med at beregne a

21. maj 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg sidder med et spørgsmål hvor jeg har to ligninger med to ubekendte. 

har isoleret b og fundet et udtryk for a som jeg har indsat i det andet ligning. 

og skal nu isolere a, men hvordan gør jeg det? 

1 = (27/6a)*2a

1=(1/6a)*2a*27

1= (2a/6a)*27

1=(1/3)a*27

a = ... ? 

CAS-programmet siger a = 3, men jeg skal beregne denne uden hjælpemidler. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. maj 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Divider med 27 på hver side.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. maj 2011 af NejTilSvampe

 1/27 = (1/3)^a <=> 27 = 3^a

log(27) = a*log(3)

27= 3^3

log(3^3 ) = a* log(3)

3log(3) = a*log(3) => a = 3


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2011 af NejTilSvampe

 kan godt se det er lidt fjollet at benytte logaritmer hvis man allerede har indset at 3^3 = 27 :p meen, det stadig godt at have styr på metoden.


Svar #4
21. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

men i skal huske på at jeg ikke må bruge hjælpemidler. 

skal man ikke netop bruge hjælpemidler for at beregne med log? 

desuden har vi lavet noget lignende i klassen. der brugte vi ikke log. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2011 af NejTilSvampe

 #4 - nej du kan se jeg ikke har brugt hjælpemidler.. log(3) går jo ud på begge sider, så jeg behøver ikke at kende værdien for log(3) overhovedet, det er bare et redskab man bruger.


Svar #6
21. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

 men hvordan får du (1/27)=(1/3)a til 27=3a

der står jo i virkeligheden 1/27 = 1a/3a 

hvilke regneregler bruger du?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. maj 2011 af NejTilSvampe

 gang med 27*3^a  på begge sider. Eller tag reciprokken på begge sider.


Svar #8
21. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

den forstod jeg ikke. 

kan du vise hvad du mener? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. maj 2011 af NejTilSvampe

 (1/27) * 27*3^a = (1/3^a)* 27*3^a


Svar #10
21. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

aha okay.. 

så er jeg med. 

denne trin var vi sprunget over. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. maj 2011 af Danielriis (Slettet)

Formoder det er en potensfunktion?

Så brug formlen: a = (log(y2) - log(y1)) / (log(x2) - log(x1))


Skriv et svar til: hjælp med at beregne a

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.