Matematik

løs ligningen

22. maj 2011 af MajaSch (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej, jeg har et lille problem..

Jeg har en ligning hvor jeg skal isolere x. Ligningen lyder:

0 = 2x - (128/x^2)

Jeg er på min lommeregner kommet frem til resultatet 4, men da opgaven er uden hjælpemidler, ved jeg ikke hvordan jeg skal komme frem til dette?

Nogle der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. maj 2011 af peter lind

Gang ligningen med x2


Brugbart svar (2)

Svar #2
22. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

0 = 2x - (128/x2) <=> 2x = 128/x2 <=> 2x3 = 128 <=> x3 = 64 <=> x = 3√(64) = 4


Svar #3
22. maj 2011 af MajaSch (Slettet)

 ahh, på den måde - tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. maj 2011 af Euroman28

Det er den der stammer fra den opgave hvor man først skal udtrykke h af en kasse vha. x når man ved at volumen er 32??

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #5
22. maj 2011 af MajaSch (Slettet)

ja, jeg synes bare ikke der var nogle der havde skrevet en forklaring på hvorfor det blev 4 :)


Brugbart svar (2)

Svar #6
22. maj 2011 af Euroman28

Det er jo opg. 6 i den her.

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf/Matematik/100816_opgave_mat_B_stx.ashx

Du skal jo bestemme i spg 2)

Bestem den værdi af x , som gør kassens samlede overfladeareal
mindst muligt.
 

Der finder du først en funktion for Overflade arealet af boksen.
 

deri indsætter du det udtryk for h du har fundet i spørgsmål 1) h = 32/x^2

og da O(x) + 4*h*x + x^2

Så bliver O(x) = 128x/x^2 + x^2 = 128/x + x^2.

Hvis du skal finde det mindst mulig areal så skal du jo anvende differential regning. Dvs. du skal et extrema punkt for O(x).
Det gør du ved at finde O'(x). Det har du selv gjort.

Du sætter så O'(x) = 0 og isolere x'erne på venstre side som #2.

Det x der findes altså x = 4, er den værdi for x hvor O(x) har minimum.

Håber det svare på dit spg.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. januar 2012 af ick (Slettet)

Nu er den her tråd godtnok ret gammel, men sidder selv med samme opgave, og du har glemt at skifte fortegn (til #2) der hvor du laver beregningen: 

 

0 = 2x - (128/x2) <=> 2x = 128/x2

 

du trækker 2x over på den anden side, og derved bliver ledet til -2x. O(x) må derfor have sit minimum ved -4 istedet for ved 4. Håber dette kan hjælpe andre!

Men ellers mange tak for hjælpen. Fik meget ud af at kigge på dine udregninger ^


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. januar 2012 af Dulugtergrimt (Slettet)

#7

Du glemmer et fortegn selv, hvorfor dit resultat er forkert. Hvis vi tager den helt pædagogisk:

0 = 2x - (128/x2) der trækkes 2x fra på begge sider

-2x = -128/x2 der ganges igennem med -1 på begge sider

2x = 128/x2

...and so on.

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. januar 2012 af ick (Slettet)

Hvorfor ganges der pludselig med -1 på begge sider??


Brugbart svar (1)

Svar #10
26. januar 2012 af Dulugtergrimt (Slettet)

For at få resultatet positivt. Der står - på begge sider. Så kan man lige så godt gange igennem med -1. I og for sig er det ligegyldigt, for det ændrer ikke på, at resultatet er 4.


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. januar 2012 af Dulugtergrimt (Slettet)

Vi kan også tage den anderledes:

0 = 2x - (128/x2) der trækkes 2x fra på begge sider

-2x = -128/x2 <=> -2x3 = -128 <=> x3 = (-128)/(-2) = 64 osv. osv.


Skriv et svar til: løs ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.