Matematik

Differentation af sammensat funktion

22. maj 2011 af EmilieBN (Slettet)

Hej. Jeg skal differentiere en sammensat funktion: ln(2x+1)

Så derfor vil jeg bruge følgende formel: 

f'(x) * g(x) + f(x) * g*(x)

f'(x) = 1 / x

f(x) = ln

g'(x) = 2

g(x) = (2x+1)

Så sætter jeg det så ind i formlen :

1 / x * (2x+1) + ln * 2

også får jeg ((2x+1) / x ) + ln2 

men i følge facit skal det give 2/(2x+1)

Hvordan kan dette være? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2011 af peter lind

f(y) = ln(y), g(x) = 2x+1, f'(g(x)) = = f'(y)*g'(x)

Du forveksler differentiation af et produkt med differentiation af en sammensat funktion.


Svar #2
22. maj 2011 af EmilieBN (Slettet)

 Jeg kan stadig ikke få det til at give mening. 

så skulle det være ( 1 / x ) * 2 
Det er så bare 2 / x,?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2011 af peter lind

Nej 2/y = 2/(2x+1)


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. maj 2011 af Euroman28

hvis du har

f(x) = ln(2x+1)

du siger så u = 2x+1 hvor så du/dx = 2

så er der så

f(u) = ln(u) så siger du df/du = 1/u

derefter sætter du det sammen

så dx/dt = du/dx * df/du

Hvilket så hedder

dx/dt = 2 * 1/u

du sætter så u tilbage igen hvilket så giver

f'(x) = 2/(2x+1)

det her kaldes også for kædereglen...

- - -

Der er Matematik i alt.


Svar #5
22. maj 2011 af EmilieBN (Slettet)

 Det giver meget mere mening :) 
Tak for hjælpen begge to. Det var brugeligt. Nu er jeg helt med! 


Skriv et svar til: Differentation af sammensat funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.