Matematik

linjens ligning og linjens parameterfremstilling

22. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

Jeg skal gøre rede for linjens ligning i planen og linjens parameterfremstilling i rummet:

Er det korrekt at linjes ligning er  :

y = a * (x - x1) + y1

og parameterfremstillingen i rummet er :


(x,y,z) = (x0,y0,z0) + t(r1,r2,r3)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2011 af NejTilSvampe

 det er korrekt ja. men normalt skriver man linjens ligning

ax + by + c = 0

Årsagen er at når du skriver 

y = a(x-x0) + y0 , antyder du at det er en funktion. Og en funktion kan ikke have mere end en funktionsværdi til et givent x. Dvs. denne skrivemåde ikke kan beskrive en lodret linje, men det kan 

ax + by + c = 0

fordi de tydeligvis er en ligning og ikke en funktion.

Bemærk a i ax + by + c = 0  IKKE er hældningskoefficienten som du er vant til. Hældningskoefficienten er -(a/b)


Svar #2
22. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

men er det her ikke også linjens ligning eller?

a (x - x0) + b (y - y0) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2011 af NejTilSvampe

 #2 - jo, hvis du ganger parenterserne ud får du 

ax + by + (-ax0-by0) = 0

Man kalder så bare c = (-ax0-by0) 


Svar #4
22. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

tak ! :)

men hvordan kommer man frem til linjens ligning?  hvad er beviset for det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. maj 2011 af NejTilSvampe

 Du har et kendt punkt P0(x0,y0)

og du har en normalvektor 

Du kan så forstille dig et vilkårligt punk P(x,y) . 

Vi kan så lave en vektor 

Hvis P(x,y) ligger på linjen, må P0P være parallel med linjen. Og hvis den er det, så må der gælde at skalar produktet af P0P og n er 0.

Det er kun punkter der ligger på linjen, som opfylder at det skalarprodukt er 0. Derfor må det være en ligning for linjen.

prøv selv her fra :)


Svar #6
22. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

men det er parameterfremstilligengen du har lavet der, ikke :) ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. maj 2011 af NejTilSvampe

 #6 - nej hvis du ganger skalarproduktet ud kan du se hvad jeg mener ;) jeg skal ikke gøre alt arbejdet.


Svar #8
22. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

men undskyld, er det ikke retningsvektoren du skal gange PoP med ? 


Svar #9
22. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

nej selvfølgelig skal du ikke det, men ja kan godt se at det giver linjens ligning nu :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. maj 2011 af NejTilSvampe

det ville ikke føre til noget. Fidusen er at normalvektoren står vinkelret på linjen, så hvis P0P er en vektor der er paralel med linjen, er skalarproduktet af dem 0.


Svar #11
22. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

det bliver ax + by + (x0 - y0) ?


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. maj 2011 af NejTilSvampe

 #11 - 

skalarproduktet bliver

a(x-x0) + b(y-y0) = 0 

præcis som du skrev i #2 .


Svar #13
22. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

nåår ja, og det er så det samme som ax + by + c 

men så har jeg et andet spørgsmål ang parameterfremstillingen;

er parameterfremstillingen ikke vist som PoP * r  ?

 


Brugbart svar (0)

Svar #14
23. maj 2011 af NejTilSvampe

  Okay. er lidt bange for den her er lidt sværere at forklare når vores eneste kommunikations mulighed er tekstbaseret. Kan du ikke finde det i en bog? 

paramterfremstillingen for en linje er 

hvor OP er en stedvektor til et punkt der ligger på linjen. t er en slags variabel.


Svar #15
23. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

Der står i min bog at PoP = tr

jeg tror jeg har forstået det, men hvad er forskellen på Po og P ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
23. maj 2011 af NejTilSvampe

 P0 er et kendt punkt. P er et ukendt punkt


Skriv et svar til: linjens ligning og linjens parameterfremstilling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.