Matematik

afstand mellem punkt og linje - hjælp

23. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

Sætning:

Hvis Po er et vilkårligt punkt på linjen m med retningsvektor r, er afstanden fra et punkt P i rummet til linjen m bestemt ved

dist (P,m) = | r × PoP| / |r|

Bevis:

Arealet for en trekant er udspændt af to vektorer det halve areal af det udspændte parallelogram, så vi har, at


Vi har T = 1/2 |r * PoP|

For det andet er grundlinjen i trekanten |r| , og højden d, så trekantens areal er   T = 1/2 d * |r|


sætter vi lig hinanden og det bliver d = |r × PoP| / |r|


Hvilken formel har man så brugt for arealet?  altså T = ?

og hvad betyder det, når der står at PoP = vektor o ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2011 af NejTilSvampe

det er vigtigt du skelner mellem × og • i rummet.

længden af vektorproduktet (krydsproduktet) af to vektorer er lig arealet af det parallellogram de udspænder.

deraf kommer 

Den anden formel 

 

er bare din ganske normale, en halv grundlinje gange højde T = ½*g*h


Svar #2
23. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

vil det så sige at højden i det her tilfælde vil være PoP i den første og i den anden vil den være |r| ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2011 af NejTilSvampe

 I den første ligning bruger vi netop IKKE den traditionelle metode med en halv grund linje gange højde. 

læs #1 igen. 

"længden af vektorproduktet (krydsproduktet) af to vektorer er lig arealet af det parallellogram de udspænder."

så der er ikke nogen "højde". og jeg håber også at du forstår at det er den samme trekant der er tale om...?


Svar #4
23. maj 2011 af Miapetersen1992 (Slettet)

ja den samme trekant. Det er en stor trekant delt i to ,  ikke :) ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. maj 2011 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. maj 2011 af mamalui (Slettet)

 Når jeg skriver bruger dist-formlen på min lommeregner (ti-nspire) og siger:

(lcrossP(3,2,-1),(-5,-1,6))/sqrt(3^2+2^2+(-1)^2) så får jeg ikke en længde som ønsket, men jeg får tre resultater, jeg ved ikke hvordan man omregner krydsproduktets 3 resultater til et samlet? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. maj 2011 af NejTilSvampe

 krydsproduktet giver en vektor. Du skal finde længden af den vektor.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. maj 2011 af mathon


Skriv et svar til: afstand mellem punkt og linje - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.