Matematik

Spørgsmål omkring grænsværdi

29. maj 2011 af Fennox (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har en funktion f(x)= 2*(x+1)/(x+1)

Hvis jeg fik bud på at forkorte den, vil jeg blot skrive 2. Men den er udefineret ved x = -1. Så f(x) --> 2 for x --> -1.

Mit spørgsmål er såt virker en reduktion så  ikke i alle tilfælde? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2011 af SuneChr

I princippet kan vi forlænge polynomiumsbrøken med hvad som helst. Det forandrer den ikke. Forlænger vi med ( x - 13) , kan vi også med ligeså god ret sige, at  definitionsmængden er          R  minus  { - 1  ;  13 } .


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2011 af Basti88 (Slettet)

Dit spørgsmål er tvetydigt.

Ja funktionen reduceres til f(x) = 2, men efterfølgende spørger du om reduktionen kan ske i tilfældet x = -1.

Du har ikke længere en funktion, men derimod blot et tal, derfor kan det ikke reduceres, men selve funktionen er ikke defineret for x = -1 , da division med 0 ikke er tilladt.

Hvis du vil kommentere på funktionen ikke er defineret skal vi snakke om grænseværdier. I dette tilfælde du stiller op, har de to ting intet med hinanden at gøre.


Svar #3
29. maj 2011 af Fennox (Slettet)

#2

Okay - så min fejl er, at jeg ikke adskiller en brøk som tal, og en funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

Den oprindelige funktion f(x) = 2·(x+1)/(x+1) er ikke defineret for x = -1 . For alle andre værdier af x kan funktionen reduceres til f(x) = 2 ; men vi er nødt til at medtage forbeholdet x ≠ -1 . Den oprindelige funktion er identisk med funktionen

f(x) = 2 , x ≠ -1 .

Hvis man, som foreslået i #1, ganger funktionen med (x-13)/(x-13) , ganger man med en funktion, der er lig med 1 for x ≠ 13 , men som ikke er defineret for x = 13, og resultatet er en ny funktion, der stemmer overens med den oprindelige funktion for x ≠ -1 og for x ≠ 13 , men som ikke er defineret hverken for x = -1 og x = 13 .


Skriv et svar til: Spørgsmål omkring grænsværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.