Fysik

Energibevarelse i frit fald

30. maj 2011 af Arentved (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej jeg sidder til 24timers fysik c eksamen og har trukket emnet 'Energiomdannelse og Mekanisk energi'

I forbindelse med emnet har vores lærer skrevet en række stikord som er relevante for præsentationen, jeg er mere eller mindre færdig, men jeg faldt over det sidste stikord 'Energibevarelse i frit fald'

Jeg har kigget i min bog, googlet og alt hvad jeg kunne, uden egentlig at finde noget brugbart.

Jeg har selvfølgelig skrevet meget om potentiel energi, kinetisk energi, mekanisk energi, energiomdannelse, almindelig energibevarelse, men hvor kommer energibevarelsen i frit fald ind? Nogle som kan forklare mig, hvor det er relevant i forhold til førnævnte og hvad det egentlig betyder?

Jeg tænker lidt at det betyder hvordan energi bevares når genstanden er i frit fald, eller er jeg helt galt på den?

Mange tak på forhånd :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. maj 2011 af mathon

          den mekaniske energi er konstant - når der ses bort fra luftmodstand
                                                                           
                    Emek = Epot + Ekin = m·g·h + (1/2)·m·v2 = m·g·H + (1/2)·m·02 = m·g·0 + (1/2)·m·V2


Svar #2
30. maj 2011 af Arentved (Slettet)

Nu er jeg ikke synderlig skarp til fysik, så det hjælper ikke rigtig bare at skrive en lang formel.. Jeg vil gerne have en forklaring i ord, på hvad der menes med energibevarelse i frit fald, før jeg kan forstå formlerne.

Håber du forstår :-)


Brugbart svar (5)

Svar #3
30. maj 2011 af Landau (Slettet)

 Som du sikkert ved er kinetisk energi, en energi knyttet til bevægelse. Vi kunne forestille os at vi holdt en bold 2 meter over gulvet helt stille, altså må den kinetiske energi være nul. Den potentielle energi derimod er jo givet ved   m*g*h, den er altså større end nul. h er højden over gulvet, m er massen af bolden, g er tyngdeaccelerationen. Denne situation kalder vi A, altså hvor den kinetiske energi er nul og den potentielle energi er større end nul.

Vi lader nu bolden falde frit, så må den kinetiske energi øges i kraft af at bolden får en hastighed, den potentielle energi må samtidig falde da bolden kommer tættere på jorden.

Lige i øjeblikket inden bolden rammer jorden har bolden sin maksimale hastighed, og den potentielle energi er nul da den praktisk talt er lige akkurat over gulvet. Det er situation B.

Hvad er der sket med den potentielle energi bolden havde i situation A? Den er omdannet til den kinetiske energi vi ser i situation B. Energi forsvinder eller opstår ikke af sig selv, derfor må energien være omdannet, hvor vi altså går fra at have 0 kinetisk energi og maksimal potentiel energi (A) til maksimal kinetisk energi og 0 potentiel energi (B).

Da den mekaniske energi (som er summen af den kinetiske og potentielle energi) er bevaret må E_kin = E_pot da:

A: E_mek = E_pot + 0

B: E_mek = 0 + E_kin

og da E_mek er den samme hele vejen igennm må E_kin = E_pot.


Skriv et svar til: Energibevarelse i frit fald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.