Matematik

Grundrelationen - anvendelse

01. juni 2011 af lunsekusk (Slettet) - Niveau: C-niveau

Kan man anvende grundrelationen

sin^2 x + cos^2 x = 1

til noget bestemt, eller er det bare en regel?

Får man nogensinde brug for at anvende den eller er den bare speciel fordi uanset x-værdi giver det 1?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2011 af mathon

            cos2(v) + sin2(v) = 1                          

            cos(v) = ±√(1-sin2(v))

            sin(v) = ±√(1-cos2(v))

            ...

           1 + tan2(v) = 1/cos2(v)                             efter division med cos2(v)            
og dermed
           cos(v) = ±(1/√(1+tan2(v)))

           sin(v) = tan(v)·cos(v) = ±(tan(v)/√(1+tan2(v)))

            ...

            cos(2v) = cos2(v) - sin2(v) = cos2(v) - (1 - cos2(v)) = 2cos2(v) - 1 = 1 - 2sin2(v)

            ...

           r2·cos2(v) + r2·cos2(v) = r2

          (r·cos(v))2 + (r·sin(v))2 = r2          

          x2 + y2 = r2                                                 som er ligningen for cirklen med centrum i (0,0) og radius r
  ...

          derfor udtrykket grundrelationen = den der ligger til grund for en del andre relationer

           


Svar #2
01. juni 2011 af lunsekusk (Slettet)

Ahr - okay. Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2011 af Duffy

I gamle dage hed denne relation IDIOT-formlen.

Underforstået, at man var en idiot, hvis man ikke kendte til den og dens forbindelse til Pythagoras.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. juni 2011 af AskTheAfghan

                      sin(θ) = a/c    ⇔     a = sin(θ)•c            og            cos(θ) = b/c    ⇔    cos(θ)•c

Anvend Pythagoras' læresætning;

Hæv paranteser & faktoriser' ;

Divider med c2 begge sider af lighedstegnet;

... hvor sin(θ) = modstående katete     ,   cos(θ) = hosliggende katete    ,  og    1 = radius (hypotenusen)   :o)

Prøv kig på billedet (enhedscirklen) [LINK]


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. juni 2011 af Krabasken (Slettet)

Idiotformlen anvendes både i beregninger og i særdeleshed i reduktioner  ;-)


Svar #6
01. juni 2011 af lunsekusk (Slettet)

Tak for alle svarene - det hjalp en del!


Skriv et svar til: Grundrelationen - anvendelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.