Matematik

Løsning af ligning med brøker

14. juni 2011 af Andersbengaard (Slettet) - Niveau: C-niveau

Ligningen 3/x-3-1/2x-6=5/6 stammer fra bogen teknisk matematik opgave 24 b)

Sidder og har lidt problemer med denne ligning, så ville høre nogle kunne beregne den skrid for skrid og ligge særlige vægt på, hvordan fællesnævneren findes for denne ligning.

Ligeledes kunne det være rart med lidt hjælp denne ligning: 2+x/5x-15+1/5=7/15+2/3x-9 

Har lagt et billede ind af opgaven så man kan se  ligningen samt spørgsmål til opg 24

Vedhæftet fil: ligninger.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2011 af peter lind

De ligninger du nævner i #0 ser højst mistænkelige ud. Har du ikke glemt nogle parenteser ?.

I din henvisning:

a) fællesnævner 12

b) 6*(x-3)

c) 15(x-3)


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juni 2011 af Saraphim (Slettet)

Du er nødt til at sætte paranteser for at din ligning kan skrives på én linje som du gjorde dér. Det du mener er:

3/(x-3) - 1/(2x-6) = 5/6

Du kan starte med at forlænge den første brøk med 2.


Svar #3
14. juni 2011 af Andersbengaard (Slettet)

Tjek billedet jeg har tilføjet der kan i se, hvad jeg mener. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Find først fællesnævnerer for all de brøker, der indgår i en ligning, og forlæng så brøkerne til denne fællesnævner.


Svar #5
14. juni 2011 af Andersbengaard (Slettet)

Andersen11, så langt er jeg også kommet, men ville gerne have vist, hvordan f.eks. ved at løse opgaven.  


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Så lad os se på den sidste af de tre ligninger, c) , der i dette format skrives

(2+x)/(5x -15) + (1/5) = (7/15) + 2/(3x - 9) .

De to brøker med x i nævneren indeholder begge to faktoren (x-3) , så fællesnævneren for alle brøkerne er 15·(x-3) .

Vi ganger derfor ligningen med 15·(x-3) (med det forbehold, at x ≠3), og får

3·(2+x) + 3·(x-3) = 7·(x-3) + 2·5 , der reduceres til

6 + 3x + 3x -9 = 7x -21 + 10 , og videre til

x = 8


Skriv et svar til: Løsning af ligning med brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.