Matematik

svær diff ligning

18. juni 2011 af hjælphjæ (Slettet)

 løs x^2 * y'' + 3xy' +y =1/x


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2011 af peter lind

Sådan en ligning kan kun løses ved at man gætter eller finder mindst 1 løsning til den tilsvarende homogene ligning. Jeg vil foreslå at du gætter på en funktion af formen a*xn. Sæt det ind i differentialligningen. Det vil sandsynligvis give en betingelse for n for at det er en løsning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juni 2011 af Fourier (Slettet)

Det er en Cauchy-Euler ligning. Følg proceduren. http://en.wikipedia.org/wiki/Cauchy%E2%80%93Euler_equation

(t=lnx, da er dy/dx=dy/dt · dt/dx=1/x · dy/dt, dermed er den afledte af dy/dx mht. x = -1/x^2 ·dy/dt + (1/x)§, hvor § er den afledte af dy/dt mht. t. Dermed har vi en ODL.)


Skriv et svar til: svær diff ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.